Avatar uživatele
Bronzový

Jak zajistit aby hrách z tlakového hrnce nevykypěl?

jsem začátečník ve vaření a prosím o radu proč jeden žlutý půlený hrách nevykypí ani při velkém plameni a jiný je na sporo a má tendenci vykypět tím přetlakovým otvorem, tak jak snížit riziko vykypění a přitom vařit dostatečně v tlaku (na vysoký plamen)? děkuji
Doplňuji:
díky, jde mi spíš o tu příčinu proč ten jeden nevykypěl a tento ano, jak tomu předejít

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Namočený hrách papiňák nepotřebuje, uvaří se za krátkou dobu i při normálním tlaku. Jinak vychytávka proti nadbytečnému kypění a pěnění je : přidat k vařenému pokrmu několik lžic oleje.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Jsou jisté poživatiny, které výrobci přetlakových hrnců vyloženě označují jako NEVHODNÉ
Doplňuji:
Omlouvám se za nedokončení, pokračuji: ...nevhodné pro použití přetlakového hrnce k jejich přípravě. Hrách patří mezi ně. Hrách totiž vzkypí takovým způsobem, že pěna s sebou unáší poměrně hrubé částečky hrachu a ten pak ucpe odfukový otvor, ale i pojistku - hrozí exploze. Explozi přetlakového hrnce jsem zažil na vlastní kůži, byť ne s hrachem, naštěstí jsem nebyl ve viditelném dosahu, byl jsem za rohem v jiné místnosti.


Avatar uživatele
Zlatý

Tomu asi ne zcela rozummím...

Jakmile tlak v hrnci dosáhne definované hodnoty, už dále nestoupá (tudíž je naprosto zbytečné dále vařit "na vysoký plamen")...
A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na množství vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´, čili - čím více vody, tím dříve nastane přetlak).
Na hrachu to nezávisí (pokud ti ten "jeden" neucpal přetlakový ventil - to by pak chytla pojistka a šel bys shánět novou). A nebo by to pojistka nechytla - a to by byl ´šupec´...
;-)

Doplňuji:
Proč jeden ano a druhý ne - to ti takhle neřeknu - faktorů je více - množství vody, rychlost zahřátí, vlastně i ten ´ucpaný´ přetlakový ventil je jedním z faktorů.
Ale jinak je to jednoduché - jakmile začne tlakáč ´pšoukat´, ztlum plamen, protože dál už teplota neporoste.


Avatar uživatele
Zlatý

Záleží, jaké množství luštěnin vložíš do nádoby. Je určitá hranice, která se nesmí převýšit a nezáleží o jaký druh luštěnin jde.


Avatar uživatele
Zlatý

varenie nie je postaviť hrniec na šporák a potom zdrhnutie z kuchyne a sedenie u počítača - však ono to za x minút bude hotovo.

u pretlakového hrnca to platí obzvlášť, to sa potom ľahko môže stať, že budete i začínajúcim maliarom (bytov a kuchýň).

u pretlakového hrnca dodržujte v prvom rade maximálne množstvo náplne (je tam ryska).

ak trváte na rýchlom uvedení do varu, dajte plyn/elektriku/polienka na plné pecky a potom zostaňte v kuchyni a situáciu majte pod dozorom (žiadne parenie na kompe!).
akonáhle [jakmile] kastrólik začné pískať, plameň/elektriku/polienka stiahnite - hrniec nemusí pískať stále, stačí, keď cez ventil uniká vzduch/para.

potom sa môžete vzdialiť, kastról dokoná varenie sám.
nezabudnite ho po istej dobe vypnúť, lebo potom budete kupovať kastról nový a ani to dlhé vetranie v chladnom počasí nie je nič moc.

prajem dobrú chuť.

;-Q


Avatar uživatele
Bronzový

To stačí dělat v normálním hrnci, né? Záleží na množství vody, to jo, ale luštěniny se často také namáčejí přes noc. Když se ti voda začne vařit, stačí ztlumit plamen (to se dělá u všeho), a když chceš zabránit vykypění vody, stačí dát mezi hrnec a pokličku vařečku a ta tomu nedovolí "utíkat".
Jinak na pytlíčku bys měl mít určitě návod ;)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

Nedá mi to:
Gecco: "A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na množství vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´, čili - čím více vody, tím dříve nastane přetlak)."
Nesouhlas. Bude to naopak. Čím víc vody, tím později nastane přetlak. Problém je v té vodě, která se musí ohřát na teplotu varu, což stojí energii a tedy i čas než plamen dost energie dodá. Pak ta trocha páry co se do hrnce vejde zas tak moc energie potřebovat nebude....

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.