Avatar uživatele
Pokročilý

Jak udělat po domácku štávu z černého jeřábu?

Dobrý den.Chci se poprosit o přesný návod šťávy z černých jeřabin.Na netu jsem našel nějaké recepty ,ale nechci tam alkohol a pokuď možno co nejméně tvz.kyselin.Za odpovědi předem děkuji.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

ok, uděláme si sirup třeba z 1kg jo? Omyj kilo jeřabin (aronie) a vlož je spolu s 1kg hnědého cukru do hrnce. Důležité je, aby to byl smalt, ne kov. Jeřabiny mačkej něčím dřevěným a pomalu přiveď k varu. Nech probublávat, dokud nedosáhneš sirupovité konzistence, ale pozor, za tepla je řidší a po vychladnutí tuhne. Prolisuj ještě za tepla přes síto (ne kov) a slij do čistých, temných, dobře uzavřených lahví. Hotovo. V lednici do 8°C vydrží celou zimu. Dělám si tyto sirupy z aronie, ostružin, bezinek a černého rybízu leta a ještě se mi nezkazili. Černý rybíz nepotřebuje lednici, má takové chem. vlastnosti, že se v kombinaci s cukrem léta nezkazí, stejně jako třeba citrony v kombinaci se solí ,)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

ocko: to máme doma, akorát nebylo to ruského původu, ale z DDR; používáme to na šťávy z rybízu, poněvač ho máme hodně. mikik: šťávu z jeřabin jsme před pár týdny lisovali zastudena zařízením viz zdroj (jen trošku starší, je po dědečkách :-) ) další postup zjistím a doplním, ale alkohol jsme tam určitě nepřidávali. A teď dokonce nevím, jestli z toho není marmeláda...

Zdroj: http://www.domacipotreby.cz/fo to-katalog/foto_7105.jpg


Avatar uživatele

Na jakékoliv šťávy se před lety prodávala tzv. "sokovarka". Byl to ruský výrobek - soustava tří hrnců, kde dole byla voda. Uprostřed byl "komín", který končil až v posledním hrnci, který měl hustě děrované dno. Voda se zahřívala a propařovala ovoce v horním dílu. Šťáva uvolňující se z ovoce se zachytila v prostředním hrnci, který měl plné dno.

Dělala jsem tehdy šťávy z různých druhů ovoce. To jsem prosypala cukrem a po odkapání šťávy z ovoce jsem šťávu slila do lahví a zavařila.
Jednoduché. Snad se dá něco takového sehnat i dnes.
Doplňuji:
To máš smůlu (chi), já ji mám dodnes uloženou u maminky na Moravě a mně ji osobně známí z Ukrajiny přivezli. Ta moje zaručeně ruský výrobek byla. Nebudu ale tvrdit, že něco podobného se nevyrábělo i jinde.


Avatar uživatele

Prvně musíš toho jestřába chytiti vykuchat a vařit. Není zač

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1605
Zlatý mosoj 1494
Zlatý marci1 1277
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 990
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 714
Zlatý quentos 713
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.