Avatar uživatele
Bronzový

jak se správně vaří bylinkový čaj?

Zajímá mě hlavně z lipového a bezového květu. Slyšel jsem několik uplně opačných variant, třeba 1/2 hodiny vařit či zalit a hned zcedit. A myslím pravý květ, ne pytliky. D

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jsou různé druhy přípravy bylinkových čajů. Hodně je piji, takže jsem si koupila knihu a z ní čerpám.

Výluh - byliny se přelijí vlažnou vodou a nechají se vylouhovat při pokojové teplotě asi 30 minut. Pak se výluh scedí a pije.

Nálev - jemně řezané nebo rozdrcené byliny se přelijí vařící vodou, přikryjí se a ponechají se louhovatt asi 10 - 45 minutl. Scedí.

Odvar - jemně řezané nebo rozdrcené byliny se přelijí studenou nebo horkou vodou a vaří se stanovenou dobu. Během varu má být nádoba přikrytá a odpařená voda se doléva. Jindy se směs přivede do varu a nechá se vylouhovat. Scedí.

U černého bezu se má připravit nálev., u lipového květu rovněž nálev.

Z knihy Lékárna na dosah ruky.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Bylinky je vždycky potřeba nechat vylouhovat. Lipový květ zalít vroucí vodou a nechat 15 min louhovat (2lžičky květu na 4dcl). Kdo rád sladký čaj, tak do zchladlého přidat med.


Avatar uživatele
Zlatý

Polévkovou lžíci lipového květu přelijeme vroucí vodou, ale již dále nevaříme, necháme vyluhovat a po 10-15 minutách slijeme. Lze ho podávat samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lípový čaj má přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto lidový med.
Celé květenství i s blanitým listem se sbírá za suchého počasí v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých, tedy od začátku květn, nejlépe odpoledne mezi 14-16 hodinou. Rychle se suší ve stínu na vzdušném místě. Při zapaření listy tmavnou a při sušení na slunci ztrácí typické aroma. Správně usušený květ si zachovává svoji barvu, vůni a slizovitou chuť.

Lipový květ obsahuje celou řadu důležitých látek. Je to hlavně sliz, flavonové glykosidy, třísloviny, silice a látky podobné vitaminu E.

Látky obsažené v lipovém květu podporují produkci potu, žluči a moči se současným zklidňujícím a spasmolytickým účinkem. Regulují produkci žaludečních a střevních šťáv.

Dříve: Užívání lípy jako léčivé rostliny bylo rozšířeno již v antice. I když v té době se nepoužíval květ, ale kůra. Ta se využívala k léčbě lepry (malomocenství) a ztráty vlasů. Teprve později přišel na řadu květ, hlavní nemoci, proti kterým sloužil byly epilepsie, kašel a problémy se zahlením, zažívací obtíže a onemocnění ledvin.

Dnes: Používá se jak vnitřně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu), tak zevně.

Vnitřně: Při chorobách z nachlazení ( rýma, kašel, zánět průdušek, chřipka, angína), - podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Dále při narušené funkci žlučníku a křečích v oblasti střev a trávicího ústrojí.

Zevně: Lipový čaj připravíte stejně jako k vnitřnímu použití. Při výskytu lupů jej můžete použít k oplachování vlasů.
Na co si dát pozor.
Květ poskytují tři druhy lípy - lípa malolistá, lípa velkolistá a lípa obecná, která je zřejmě křížencem obou předchozích. Jiné lípy jsou pro sběr nevhodné.

A ještě přidávám Černý bez. :-)
http://www.klidapohoda.unas.cz /…


Avatar uživatele

Lipový a bezový čaj vařila babička nejčastěji. Většinou proti kašli a nachlazení obě tyto bylinky pomíchala, nasypala je do vařící vody, nechala projít varem, odstavila z plotny a louhovala alespoň 15 minut pod pokličkou.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

ad Damiana na ty lupy to zkusím mám suchý vlasy bezva návod díky :DD

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.