Avatar uživatele
Registrovaný

Je správné máchat a ždímat pytlíkový čaj?

Není mi moc sympatické zalít pytlíkový čaj a pak ten pytlík vzít a máchat s ním v té vodě,aby se rychleji vylouhoval.Někteří ho pak ještě nakonec vyždímají před vyndáním z vody.Je to vůbec správně anebo to třeba škodí přípravě čaje?
Doplňuji:
Pro Dr. Axl: otázka nezněla Jak dlouho se má louhovat čaj z pytlíku,jako na starém odkazu,ale poněkud jinak. ;)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je neodiskutovatelné,že se pytlíkový čaj hůře vyluhuje ( je to dané tím že je pohromadě v pytlíku). Ostatní záleží na času vyluhování ( osobně to nějak nesleduji) a špinavosti rukou. Je doporučováno nevyluhovat čaj delší dobu ( čas se neodvážím určit) po určité době se začnou vyluhovat látky, které chuť čaje zhoršují. Škodlivé to ale není. Takže každý fajnšmekr si tu dobu určí podle druhu čaje a svojí chuti.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

V restauraci řeším vyluhování asi po 5 minutách. Raději mám sáčky se šňůrkou a papírovou visačkou, protože pytlíček položím na lžičku, omotám šňůrkou a tím jej vlastně částečně vyždímám.
Nemáchám, to mi připadá přece jen poněkud barbarské. Pokud mám ale pocit, že čaj se nevyluhuje dostatečně, tak v šálku několikrát sáček lžičkou obrátím a až teprve potom jej vyndám.
Doma některé čaje bez šňůrky neváhám vylovit sítkem a vyždímat tlakem lžičky.
Ještě jsem neměla potřebu strkat do vody na čaj nebo do šálku s čajem ruce.


Avatar uživatele
Bronzový

Není třeba se sáčkem máchat, dokáže se vyluhovat sám. 3-5 min. v závislosti na druhu čaje (pokud to není čaj ovocný nebo bylinkový nebo nějaký speciál černý, zelený - ty tam mohou být - mají být i déle).

Tím mácháním se celej proces jen urychlí. A je to spíš způsob chování lidí, kterým stačí obarvit vodu. Já pokud chci pít čaj, počkám, až se v klidu vyluhuje sám. ;)


Avatar uživatele

http://www.stream.cz/…
tohle bylo pro mě celkem přínosné ohledně čajů.


Avatar uživatele

Také tak činím ačkoliv se sáčkem čaje máchám ve vodě minimálně a spíše před vyndáním. Ale ždímám ho, abych neušpinila okolí.


Avatar uživatele
Zlatý

De gustibus non est disputandum, neboli proti gustu žádný dišputát.
Podle mě není významný rozdíl mezi čajem nasáklým v pytlíku a čajem ve zbytku sklenice - pokud tam pytlík bude jen tak ležet, tak se rozdíl v "koncentraci" časem srovná. Vymáchání a vyždímání ten proces jenom urychlí, nic víc.
Fajnšmekři by se mnou možná nesouhlasili, ale opravdoví fajnšmekři zase nepoužívají pytlíkový čaj :)


Avatar uživatele

Viz jeden ze stovek odkazů ve zdroji.
P.S. U nováčků častý nešvar, u 3 roky staré registrace, nějak podivné.
Doplňuji:
Právě, že to ždímání a desítky dalších postupů byly v těch zbývajících 1 060 odkazech:
Proto přece ta formulace - jeden z MNOHA dalších odkazů.
http://www.odpovedi.cz/…

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/ jak-dlouho-se-ma-louhovat-caj- z-pytliku


Avatar uživatele
Registrovaný

Co jsem slysela, tak je lepsi kdyz to ten pytlk "zvladne sam". A lepsi pytlikovy caj se pozna podle toho, ze pri zaliti neni hned cela voda obarvena.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele

anonym

Jirko, na kazdem baleni je doba louhovani napsana.
Pokud mate pytliky s nitkou , tak ja to delam tak ( i v restauracich ) , ze po vylouhovani si nad hrnicek dam lzicku, na ni polozim pytlik caje a nitkou obtocim tu lzicku s pytlikem a ono se to tim vymacka skoro do sucha. Obtocit muzete tak dlouho , dokud je nitka. Pak jeste primacknu tim papirkem na konci.
Rukou se nedotykejte. -iv-

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.