Avatar uživatele
anonym

Hovězo, knedlo, zelo. Skopovo, knedlo, zelo. Kachno, knedlo, zelo. Proč se v ČR říká jen maso, či vepřo – knedlo – zelo?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, redy před 2725 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jak je možné najít v Korpusu, v českém oblíbené pokrmu zpravidla převažuje na prvním místě maso, tedy vepřo .- knedlo – zelo. V menší míře pak knedlo – vepřo – zelo.

Vypadá to, že nejdůležitější součástí tohoto jídla je zřejmě pečené vepřové aj. . Na druhém místě se uvádí knedlo – zasytí, , zelí je poslední, takže zřejmě je nepovažujeme za tak důležité na rozdíl od minulosti.

Tehdy platilo , že brambory a zelé – živobytí celé.
K tomuto zdravému, dnes chudému pokrmu, nebylo třeba maso, ať už z jakýchkoliv důvodů.

Vepřové s knedlíkem není zrovna dietní pokrm.

Tvary zakončené na -o- jsou jednak kratší, jednak se rýmují a jsou rytmické. Maso vepřo i zelo jjsou podst. jména látková – koncovka pro střední rok. Knedlo se přidalo.

Ale tvar skopovo – kachno – hovězo se neužívá, i když kromě hovězího je možné podat se zelím.
Tradiční český pokrm je vepřo – knedlo – zelo + pivo.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Maso, knedlo, zelo? Tak to jsem ještě neslyšel.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
rouzi

Knedlo, vepřo, zelo.
Hovězo…,…, neznám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nikdy jsem neviděl nikoho jíst , ani podávat,hovězí pečené s knedlíkem a se zelím. I když i to by bylo teoreticky možné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Protože je to osvědčená kombinace.
maso – bílkoviny a tuky
knedlo – sacharidy
zelo – vláknina a vitamíny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek