Odpověděl/a – 8.listopad 14:01
Jak je možné najít v Korpusu, v tomto oblíbené pokrmu zpravidla převažuje na prvním místě maso, tedy vepřo .- knedlo – zelo. V menší míře pak knedlo – vepřo – zelo. Ještě se přidalo pivo.
Vypadá to, že nejdůležitější součástí tohoto jídla je zřejmě pečené vepřové aj. . Na druhém místě se uvádí knedlo, zelí je poslední, takže zřejmě je nepovažujeme za tak důležité na rozdíl od minulosti. Tehdy platilo brambory a zelé – živobytí celé.
K tomuto zdravému, dnes chudému pokrmu nebylo třeba maso, ať už
z jakýchkoliv důvodů.
–
Tvary zakončené na -o- jsou jednak kratší, jednak se rýmují a jsou
rytmické. Maso i zelo je podst. jméno látkové – koncovka pro střední
rok. Knedlo se přidalo.
Odpověděl/a – 8.listopad 14:06
Jak je možné najít v Korpusu, v českém oblíbené pokrmu zpravidla převažuje na prvním místě maso, tedy vepřo .- knedlo – zelo. V menší míře pak knedlo – vepřo – zelo.
Vypadá to, že nejdůležitější součástí tohoto jídla je zřejmě pečené vepřové aj. . Na druhém místě se uvádí knedlo – zasytí, , zelí je poslední, takže zřejmě je nepovažujeme za tak důležité na rozdíl od minulosti.
Tehdy platilo , že brambory a zelé – živobytí celé.
K tomuto zdravému, dnes chudému pokrmu, nebylo třeba maso, ať už
z jakýchkoliv důvodů.
Vepřové s knedlíkem není zrovna dietní pokrm.
–
Tvary zakončené na -o- jsou jednak kratší, jednak se rýmují a jsou
rytmické. Maso vepřo i zelo jjsou podst. jména látková – koncovka pro
střední rok. Knedlo se přidalo.
–
Ale tvar skopovo – kachno – hovězo se neužívá, i když kromě
hovězího je možné podat se zelím.
Tradiční český pokrm je vepřo – knedlo – zelo + pivo.