Avatar uživatele
Registrovaný

Dobrý den. Může diabetik třtinový cukr? Děkuji

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Neměl by žádný cukr, ať je z čehokoliv.
(Jsem diabetik)
To jennysh:
Nikde jsem se v odkazu dedočetl, že je to pro diabetiky vhodné a zdravé!

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Nemněl , je to cukr.


Avatar uživatele
Zlatý

Cukr patří mezi sacharidy. Takže je jedno o jaký cukr se jedná.
Měl by jste dodržovat povolený příjem sacharidů v gramech za 24 hod, co možná nejvíce rozložený na celých 24 hod. Můžete všechno, ale jenom v rámci tohoto množství sacharidů. Z čehož plyne, že dáteli si kostku cukru, musíte sníst o rohlík méně.
Obsah sacharidů v potravinách zjistíte v nutričních tabulkách.
Doplňuji:
Informovaný diabetik zná svůj metabolismus sacharidů a ví kdy, co a kolik může sníst.
Dnes vám každý diabetolog doporučí tzv. selfmonitoring.


Avatar uživatele
Zlatý

Souhlasím s tím,že by neměl.Ale,záleží na typu diabetu,a na tom,vytvořit si určité návyky,chovat se k nemoci "slušně",a klidně se dá občas použít i cukr.Diabetik jsem 22 let(beru prášky),a nemám,alespoň zatím,s občasným použitím cukru,nebo s nějakou sladkostí žádný problém.


Avatar uživatele
Zlatý

Také jsem diabetik na inzulínu.Cukr diabetik nesmí ať je jakýkoli.Používat mohou jen umělá sladidla a to v omezeném množství.Cukr dostávají do organismu s potravin který obsahují cukr (sacharidy)je to například pečivo,rýže,ovoce a jiné.
Náhradní sladidla:
Sorbitol ( Sorbit, Sorbol )

Sorbitol je výtažek z cukru glukózy. Je to přirozená složka všeho ovoce. Sorbitol se využívá jako sladidlo i zahušťovadlo. Také zabraňuje žluknutí tuků. Hlavní využití Sorbitolu je jako umělé sladido pro diabetiky i pro nízkokalorickou dietu. Další použití je do žvýkaček, zmrzlin, cukrovinek a dezertů, a hlavně pro potraviny pro diabetiky. Látka je považována za bezpečnou v přiměřeném množství. Při spotřebě většího množství může působit střevní obtíže. Sorbitol není rovněž vhodný pro malé děti. V ČR je používání povoleno v nezbytném množství ke všem potavinám.
Skóre škodlivosti: 0
Mannitol

Mannitol je sladidlo vyskytující se v některých rostlinách, ze kterých se také vyrábí. Toto sladidlo nezpůsobuje zubní kazivost. Je též vhodné jako diabetické sladidlo. Látka působí také jako rozpouštědlo a stabilizátor. Používá se k výrobě nízkokalorických potravin a potravin pro diabetiky např. v cukrářské výrobě apod. Látka je považována za bezpečnou. Citlivým osobám může ale způsobit nevolnost a průjem. V ČR je používání látky povoleno v nezbytném množství. Vyšší množství, které může být příčinou zdravotních problémů, musí být vyznačeno na obalu výrobku.
Skóre škodlivosti: 0
Acesulfam K

Acesulfam K je syntetická látka. Acesulfam K se používá hlavně jako umělé sladidlo a jako ochucující látka. Dále má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Použití tohoto sladidla je především ve žvýkačkách, nealkonápojích, sypkých nápojích, některých nízkotučných jogurtech, cukrovinkách a dezertech, náhražkách kávy, mražených krémech, hořčici, majonézách, vitamínových doplňcích a dalších. Existují podezření na nežádoucí účinky této látky. V ČR je používání látky povoleno ve vybraných druzích potravinových a farmaceutických výrobků povoleno.
Skóre škodlivosti: 4
Aspartam

Aspartam je syntetické sladidlo a má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Pozor by si ale měli dávat lidé citliví na tuto látku a po nežádoucích účincích, které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli napříště této látce vyhýbat. Určitě by se měly potravinám obsahujících tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy. Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. V ČR je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství.
Skóre škodlivosti: 6
Cyklamáty

Cyklamáty patří do skupiny umělých sladidel, nevyskytují se ve volné přírodě. Udává se, že jsou asi 50x sladší než cukr. Tato sladidla jsou například používána pro diabetickou výživu nebo v různých multivitamínech. Některé nejnovější výzkumy ovšem ukazují na možnost těchto látek zvyšovat účinek karcinogenů, obzvláště pak v případě močového měchýře. V USA nejsou tato sladidla povolena. V ČR a v zemích EU je používání cyklamátů povoleno.
Skóre škodlivosti: 6
Isomalt

Isomalt je další sladidlo, ale má menší sladivost nežli cukr. Tato látka se v těle mění na glukózu, sorbitol a mannitol. Má mírné projímavé účinky, dále nezpůsobuje zubní kazivost. Nežádoucí účinky u Isomaltu nejsou známy. Isomalt se používá jako náhradní sladidlo v dia výrobcích. V cukrářských a pekařských výrobcích působí jako protispékavá látka.Dále je sladidlo využité při výrobě čokolády, žvýkaček a dalších. V ČR je používání isomaltu v nezbytném množství do vybraných potravin povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Sacharin

Sacharin a jeho soli - sodná, draselná a vápenatá Sacharin je další umělé sladidlo, které je asi 300x sladší než cukr. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Toto sladidlo je používáno již více než 100 let a to hlavně jako stolní sladidlo, sladidlo pro diabetiky,pro ochucování nápojů, koncentrátů, i nealko piva, cukrářských výrobků, mražených krémů, žvýkaček, a dokonce i pro ochucování hořčice, majonézy, a další. Podle výzkumu, který se dlouhodobě provádí, je podezření u tohoto umělého sladidla na možnost vzniku rakoviny močového měchýře, především mužů. Nežádoucí účinky sacharinu pravděpodobně pochází z nečistot, které sacharin doprovází. V USA je používání sacharinu zatím povoleno s povinností označení na výrobku. V ČR je používání sacharinu povoleno v omezeném množství v mnoha výrobcích.
Skóre škodlivosti: 5
Thaumatin

Thaumatin je sladidlo rostlinného původu, získávané z africké rostliny. Thaumatin je mnohonásobně sladší než cukr a ještě má chuť po lékořici. Z uvedených důvodů je látka používání k výrobě mnoha sladkostí, žvýkaček, nápojů apod. Dále je látka využívána k výrobě zubních past, vitamínových přípravků, v krmivech pro zvířata a další. Dle výzkumů látka nemá žádné nežádoucí účinky. V ČR je používání thaumatinu v omezeném množství do vybraných výrobků povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Neohesperidin DC

Neohesperidin DC je umělé sladidlo. Toto sladidlo je asi 1000x sladší než cukr. Použití tohoto sladidla je zejména pro zvýrazňování aroma a to v některých džusech, cukrovinkách, žvýkačkách, dále při výrobě zubních past a ústních vod a pro odstranění hořkosti některých léků. Další využití je i jako stolní sladidlo, pro dochucení majonéz, hořčice, margarínů, ovocných rosolů a pod. U tohoto sladidla nejsou známy žádné nežádoucí účinky. V ČR je používání sladidla povoleno v omezeném množství ve vybraných potravinách.
Skóre škodlivosti: 1
Maltitol

Maltitol je sladidlo stejně sladké jako cukr. Maltitol je stabilizátor a zvlhčující látka. Použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech,mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. V obvyklých dávkách je látka zcela neškodná. Při nadměrném používání může tato látka způsobovat střevní obtíže. V ČR je používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Laktitol

Laktitol je sladidlo vyráběné z mléka. Je třikrát méně sladký než cukr. Má ale výbornou chuť a je méně kalorický než cukr. Použití laktikolu je zejména v cukrovinkách a žvýkačkách. Při běžném používání nemá látka žádné vedlejší účinky, pouze při spotřebě vyšších dávek může způsobovat průjem. V ČR se může laktikol používat jako stolní sladidlo a k výrobě potravin s výjimkou dětské výživy.
Skóre škodlivosti: 2
Xylitol

Xylitol je další přírodní sladidlo. Jeho přirozený výskyt je v ovoci, zelenině i v houbách. Sladivost xylitolu je stejná jako sladivost cukru. Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, kde nepůsobí negativně na zuby, naopak, velmi příznivě. Použití xylitolu je především jako stolní sladidlo pro diabetiky a potom pro výrobu cukrovinek a žvýkaček, různých pastilek. V běžném množství v potravinách nemá látkažádné vedlejší účinky. Pouze při použití velmi nadměrného množství může způsobovat průjem. V ČR je používání xylitolu pro potravinářské účinky povoleno s výjimkou dětské výživy.
Skóre škodlivosti: 1
Sukralóza

Sukralóza byla objevena v roce 1976 a dále zdokonalena ve společnosti Tate & Lyle (Johnson and Johnson). Vyrábí se z cukru, který se přeměňuje na sukralózu syntetickým postupem. Je nekalorická (nulová kalorická hodnota je dána především vysokou sladivostí v poměru k používanému množství), neškodí zubům, je vhodná i pro diabetiky. Dobře se rozpouští ve vodě a mezi její další kladné vlastnosti patří velmi dobrá stabilita. Je dokonce prokázáno, že sukralóza patří k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům, které jsou v současné době k dispozici. Používá se buď jako samotná, nebo v kombinaci s ostatními náhradními sladidly. Je zárukou výborné chuti. Sukralóza je rozšířena v evropských i mimoevropských zemích včetně USA. ADI hodnota činí 15 mg na 1 kg lidské váhy. To odpovídá konzumaci asi 1 kg cukru denně, což vysoko převyšuje běžnou potřebu. Kromě nápojů ji je možné používat jako stolní sladidlo, v pekařských produktech a směsích na pečení, sladkostech, mléčných výrobcích, žvýkačkách či například v konzervovaném ovoci. Dodává se v granulované formě, což umožňuje její použití v recepturách – náhrada šálku cukru šálkem sukralózy. Výhody sukralózy: Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou. Je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet, protože nemá žádné kalorie. Je vhodná pro spotřebitele postižené diabetem obou typů, neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi. Sukralóza nemetabolizuje, rychle se z těla vylučuje a neakumuluje se v něm. Nezpůsobuje kazivost zubů. Je dlouhodobě stabilní ve všech druzích výrobků, je dokonce stabilnější než samotný cukr. Je ideální do všech druhů nápojů, nezpůsobuje kvašení nápojů, proto není třeba použít konzervační látky.

http://www.dia-potraviny.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

Může,ale pouze speciální pro diabitiky.Více informací naleznete zde: http://www.dia-potraviny.cz/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Je s podivem kolik lidí si spojuje diabetes se zákazem konzumace cukru. Vždyť to není pravda. Nesmíte sacharidy - jinak řečeno smíte v tom množství, které toleruje váš organismus včetně léčby. Ale to je i chléb rohlíky, knedlíky, brambory atd. - vše co obsahuje škrob. Je to tzv. skrytý cukr.

Co třeba nevadí jsou bílkoviny ale ty sacharidy je také třeba konzumovat. Je to jediná výživa pro mozek !! Proto je vždy povolená konzumace sacharidů v nějaké výši a je jedno v jaké formě. Jenomže jdyž to zbaštím ve formě cukrů tak se již potom nemohu pořádně najíst aniž bych nezvedl neúnosně hladinu glukózy v krvi.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1608
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.