Avatar uživatele
Zlatý

Čím to je?

máme doma dnes chutě na krupici,a můj partner říká,že nikdy nejedl tak dobrou,jako dělávali ve školní jídelně.Prý dobrá byla od babičky i od maminky,ale v jídelně byla nejlepší.
Někde jsem se dočetla,že je možné část krupice nahradit hrubou moukou...je možné,že proto byla tak dobrá?Já si na krupici v jídelně jaksi nepamatuju.
Doplňuji:
Apropos-máte nějakou delikatesku,ktero si krupici vylepšujete?

http://img.nadapenny.com/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Já jsem na tom stejně jako Váš partner. Vzpomínám na první a poslední den školního, roku, kdy se na oběd podávala pravidelně krupice.
Byla tak akorát. Teď už ji nevařím, portože nesmím mléko.

Ale zapékám maso s krupicovou polevou a do ní přidávám hrubou mouku. Zřejmě tak netuhne jako krupice, nádivka má jemnější chuť.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

a nebylo to třeba tím kakaem? Mám takové tušení, že používali instantní kakao slakadké.
O nastavování krupice moukou jsem neslyšel, ale je to možné.

http://upload.wikimedia.org/…
Doplňuji:
No, že bych přímo vylepšoval to ne, ale není nad:
http://www.cuketka.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Mám stejný problém, také takovou jako ve šk. jídelně nedokážu uvařit!


Avatar uživatele

A mozna ,ze byla zaprazena tak je chutove dobra.


Avatar uživatele

Naše babina ji dělávala jedině z polohr.mouky,krupičku vůbec neuznávala,škoda peněz říkávala.


Avatar uživatele
Registrovaný

Jedná se o to že ve školní jídelně vařili krupici pro 1000 lidí v obrovském hrnci. Pokud by ty kuchařky tu krupici vařili v malém hrnci po jedné porci tak by chutnala jinak než když ji vařili najednou ve velkém množství. Proto se nedá srovnávat velké hromadné vaření s vařením pro dvě osoby. Ty chutě jsou prostě jinačí díky technologii přípravy, rozložení teplot atd..... atd....


Avatar uživatele
Zlatý

Asi to je víc malých příčin.
Mám kamarádku, co krupici dopředu přes noc namočila v mléce. Prý pak je jemnější.


Avatar uživatele
Zlatý

kaše z hrubé mouky je jemná a výborná ,nikdy není z krupice tak dobrá a že se dělá z hrubé mouky abyste mi věřili zde je důkaz

http://www.toprecepty.cz/…


Avatar uživatele
Registrovaný

krupice v jídelně je opravdu dobra, protože pořád chodím do školy


Avatar uživatele
Bronzový

Já bych řekla,že mi taky nejvíc chutnala ve školní jídelně a dokonce vím čím to bylo.U nás ji totiž dělali ze sušeného mléka a to bylo úplně něco jiného,než doma.Doma mě z ní nejvíc chutnali žmolky.


Avatar uživatele
Bronzový

A zrnko soli do ní dáváte? Já dávám trošičku na špičku nože, kašička je pak chutnější. Díky za ten typ s hrubou moukou, musím to vyzkoušet. Ňam, už se těším.


Avatar uživatele
Zlatý

Asi většina z vás měla štěstí na školní jídelnu. Když něco lepím tak si i vzpomenu na školní krupičnou kaši.


Avatar uživatele
Zlatý

Tajemství je především ve velmi dlouhém vaření. Neznám nikoho, kdo by doma vařil kaši přes hodinu a pak ji ještě udržoval několik hodin teplou na výdej. A v tom to je.
Dělá se z obyčejného mléka a hrubé krupice. Stačí míň krupice, dlouhým vařením se více rozvaří a vytvoří více toho jemného šlemu z mléka.
Doma si ji můžete zkusit udělat taky, pokud vydržíte delší dobu "slintat" na hrnec. Já to jednou zkoušela, samozřejmě v hrnci s dvojitým dnem /s vodou/. Pozor ať nedáte moc krupice.
Ale už ji vařím zase normálně, prostě do zhoustnutí a šup na stůl.
Jinak info mám od hlavní kuchařky ze školní jídelny, takže věrohodné.
To namočení, jak píše Terry, je dobrý nápad, určitě to vaření krupice urychlí.


Avatar uživatele
Bronzový

Vím, že to bxlo konzistencí. Byla řidší - tekutější. Pak to sladké kakao a hodně rozehřátého másla. Nikdy jsem nejedl lepší, než v ZŠ.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

iceT

Miroslave,Vy ste fakt klasik,nad maso prostě není.
Mamka nám do krupice dávala marmeládu,já jsem místo skořice posypala perníkem a špetičkou skořice jen ovoněĺa,a místo marmelády dala jahody v medu.To jsem dostala od kamarádky,prý si kdesi v cizině,asi v Turecku,dávají do čaje jako lék při bolení v krku.No a máslo samozřejmě.To zas bude pět kilo navíc...

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

já ji miluji se skořicí a kouskem másla a trošku pocukrovat

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.