Avatar uživatele
nyjono

Proč je potřeba k výrobě tekutého mýdla tuhé mýdlo s vodou povařit?

Proč nestačí jen zbytky tuhého mýdla rozpustit ve vodě?
Dík.

Zajímavá 0 před 1105 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tuhé mýdlo se za normální teploty rozpouští jen pomalu. Urychlit se to dá tak, že mýdlo nastrouháme a mícháme v horké vodě. Takto v podstatě dřív praly prádlo naše babičky a používaly mýdlo s jelenem. Jinak se tekuté mýdlo dřív vyrábělo zmýdelněním tuku pomocí louhu draselného, namísto sodného.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Nejsme si jist zda takhle tekuté mýdlo vyrobit jde. Mám zkušenost s výrobou „pracího slizu“ – nastrouhaný jelen + krystalová soda + vařící voda.
Po rozmíchání a vychladnutí se nic dole neusazuje. Mýdlo nezůstane tekuté, vznikne z toho po vyhladnutí jakési želé. Nejsem si jist, zda by se dalo pumpovat z lahvičky. (možná kdyby se dalo víc vody, zůstane to tekuté, ale to už bude pořádně naředěné)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
nyjono

Keplere, takže teoreticky, když nespěchám, stačí zbytky tuhého mýdla naházet do vody a čekat?
Protože mýdlo je usazené v dolní části nádobky a před použitím pumpičky je potřeba s obsahem v nádobce zamíchat.
Čím to usazování odstranit? Dík

před 1105 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Protřepat, nemíchat!

před 1104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Ale ta kupovaná tekutá mýdla jsou homogenní, neusazují se. Tak čím to je?

před 1104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

podle mně ta tekutá mýdla nejsou klasická mýdla svým složením. Jsou založeny na trochu jiných látkách.

před 1104 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek