Avatar uživatele
Zlatý

Jak mají číšníci ve větších restauracích rozdělenou obsluhu jednotlivých stolů?

Včera v pivovarské restauraci mi bylo až líto oblíbené servírky, která musela obsluhovat stůl plný ožralů, zatímco našemu stolu se věnoval její kolega. Kdyby to bylo naopak, určitě by u vedlejšího stolu byl zjednal pořádek, ba by jim už asi ani byl nenalil. Mají to nějak rozdělené, např. sudé/liché stoly? Díky.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

jak funguje v restauracích systém obsluhy,

"Majitelé restaurací často řeší, jak mají servírky a číšníci obsluhovat jednotlivé stoly. Jsou různé varianty a můžete si přečíst tu nejefektivnější, která může pozitivně ovlivnit výši tržeb, pokud je tomu obsluhující personál v restauraci správně naučen.

Pro různé druhy středisek s různou velikostí, s různým počtem personálu a s rozdílnou skladbou inventáře existují různé systémy obsluhy. Tím rozumíme vnitřní dělbu práce mezi servírkami a číšníky při obsluze, tedy kdo co dělá. Při jednoduché obsluze se používá systém vrchního číšníka, rajonový systém a skupinový systém. Při složité obsluze se používá systém francouzský. My se budeme zabývat systémem rajonovým a jeho známými a funkčními mutacemi. "

Více se dovíte v pokračování článku.

http://restaurantacademy.cz/…

--
Ještě další odkazy
Systémy obsluhy
http://www.stolniceni.cz/…
-----

Pidrobný odklaz na systému obsluhy

http://papu.ssss.cz/…

http://gastronomie-recepty.stu dentske.cz/…

http://webcache.googleusercont ent.com/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Zpúsobů rozdělení se používá,zvláště je to třeba u velkých podniků,celá řada.Vždy záleží na vedení.Ovlivňuje to také systém obsluhy a servirování.Někdy servíruje obsluha třeba jen nápoje, jiný má na starosti polévky atd. V podnicích, kde jeden číšník nosí vše se většinou rozděluje podnik do více sektorů a každý má na starosti jeden segment


Avatar uživatele
Pokročilý

Nádherný příklad gendrového nesmyslu s požadavky na rovné odměňování, atd. Nebo snad máte předsudky, že si je servírka nesrovná?

Jinak to jak si obsluha plac rozdělí je věc dohody i zavedené praxe. A nakonec co vy víte, za poodhalený výstřih či poplácaný zadeček bude beztak vyšší dýško. Lítosti netřeba.


Avatar uživatele
Bronzový

Je to věc dohody, aby to bylo stejnoměrné.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

ivzez

Článek z odpovědi Annas mi přijde hrozně povrchní,
k rozdělení prakticky nic neříká. Podle mne jej provozovatel
zařadil jen proto, aby mohl odkazovat na kurzy.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1228
Zlatý annas 1119
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 706
Zlatý Kepler 698
Zlatý iceT 555
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 479
Zlatý quentos 456
Zlatý mosoj 406

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.