anonym

Dobrý den, v rozpočtu na stavbu domu jsou zkratky HSV, PSV a GZS. Co prosím znamenají?

dobrý den, v rozpočtu na stavbu domu jsou zkratky HSV, PSV a GZS. Co prosím znamenají ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5936 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
stubborn

Dobrý den, ty první dvě zkratky znamenají Hlavní stavební výroba a Přidružená stavební výroba, ve své podstatě to první je vše co se týče hrubé stavby například materialy pro zdění, betonáž, potěry atd. + práce s tím spojené, to druhé je pak vše co nepatří do HSV, tedy například dlažby, obklady, podlahy a práce spjaté s jejich zřízením. U té třetí zkratky si nejsem moc jistý, ale myslím že by to mělo znamenat Globální zařízení staveniště. Tak snad Vám to k něčemu bude prospěšné. Přeji pěkný den.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
panenka

HSV-Hlavní stavební výroba
PSV-Přidružená stavební výroba
GZS-znamená globální zařízení staveniště.

0 Nominace Nahlásit

ReHu

Já bych se zeptala toho, kdo to navrhoval a sepisoval. Krom toho, že se dozvíte, co to znamená, dáte dotyčnému také najevo, že vás neopije rohlíkem a že se na nejasnosti ptát budete. Měl by pochopit, že i v jiných případech.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Touzimskavla

Při plánování stavby domu u Chomutova jsem si brzy uvědomila, že bez dobře vyřešených přípojek se nikam neposuneme. Nechtěla jsem to řešit po částech, ale najít firmu, která zvládne vše najednou. Po doporučení jsem se obrátila na https://vodoto­pocr.cz/ Od začátku bylo znát, že mají s podobnými projekty zkušenosti. Vysvětlili mi celý postup, domluvili jsme harmonogram a práce šly podle plánu. Nemusel jsem nic složitě koordinovat ani řešit nečekané problémy. Stavba se díky tomu rozjela bez zbytečných zdržení. Inženýrské sítě jsou oblast, kde se vyplatí mít jasno hned na začátku.

Jane86

HSV – hlavní stavební výroba – hrubá stavba objektů občanské, bytové a průmyslové výstavby, inženýrské sítě, objekty vodního hospodářství.
PSV – pomocná (přidružená) stavební výroba – řemesla, instalace, dokončovací práce, kompletace
GZS – někde se uvádí „globál zařízení staveniště“ (nikoli globální, jak někdo říká), počítá se procentní sazbou ze základních rozpočtových nákladů stavby, sazba dle druhů výstavby (cca od 2,5 do 4,5 % ).
Někde je to ale také „geodetické zaměření stavby“. Záleží v jaké souvislosti je to uvedeno.

před 1412 dny Odpovědět Nahlásit
Otas1

hsv hlavni stavebni vyroba psv pomocni stavebni vyroba

před 3582 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek