Asi bude nejlepší, když Vám prostě popíšu, jak probíhaly dvě přibližně stejně dlouhé cesty s každou z nich. Nutno ale předem podotknout, že mezi zmíněnými cestami uplynulo cca 10 let a od té druhé už 3 roky. Poměry se tedy mohly změnit.
Posuďte sama:
1) První cestu jsem jela s EUROLINES z Prahy do francouzského města Toulouse. V té době byly EUROLINES nejlevnější možností, vlaky na takovéto vzdálenosti nebyly výhodné a ostatní autobusové společnosti chtěly za stejnou trasu buď vyšší částky nebo byla cesta možná jen s přestupem. Jela jsem v létě a v podstatě jsem se na poslední chvíli rozhodla takto odjet s kamarádkou. Přesto nebyl problém sehnat rezervaci. Autobus byl velmi pohodlný, řidič byl příjemný, milý pán. Eurolines ale nenabízí v ceně nic navíc. Pokud budete chtít v autobuse teplý nápoj musíte si jej koupit zvlášť. Menší problém nastal při zpáteční cestě. Měla jsem otevřenou zpáteční jízdenku a musela jsem si tedy už ve Francii rezervovat místo do ČR. Slečna v kanceláři tuhle záležitost nějak nezvládla a já jsem se nedopatřením nedostala na seznam cestujících v daném voze. Naštěstí to dobře dopadlo a svým způsobem to nebyla chyba zaměstnance EUROLINES, jednalo se o jakousi přidruženou cestovku, která pro ně rezervace dělala v místě, kde jsme bydlely.
2) Před třemi lety jsme cestovali do Velké Británie a pro změnu jsme jeli se SA. Měla jsem s nimi celkem dobré zkušenosti z cest po republice a navíc do Londýna nabízejí opravdu velmi levné jízdenky se spoustou možností slev. V ceně máte navíc teplý nápoj - dokonce několik teplých nápojů, podle toho, jak dlouhá cesta Vás čeká, časopisy, noviny... Nicméně: Pochopitelně jsme chtěli jízdenky, co nejlevnější a u SA se cena snižuje s blížícím se datem odjezdu. Slečna v kanceláři mě však přesvědčila, že spoj je téměř plný a ukázala mi schéma na monitoru, kde opravdu chybělo jen několik málo volných míst. V létě není divu, že. Koupili jsme tedy jízdenky v ceně, ve které byly v tom momentě. K našemu překvapení pak k nástupišti přijely autobusy dva a světe div se, v našem i v tom druhém seděli lidé s polovičním jízdným než jsme měli my. No, dobrá, nechali jsme se nachytat, naše chyba. Stevardka byla taková mírně nezkušená, byla milá spíš z rutiny, než že by jí to bylo příliš přirozené, celou dobu koketovala se čtveřicí mladíků, kteří po ní neustále vyžadovali pivo, když jsme se během jedné zastávky vrátili z WC, dostali jsme vynadáno, kde jsme, a co se těch teplých nápojů týče, donesla během celé cesty každému jen jeden. Pak se záhadně rozbil automat a přestalo fungovat WC. Mnohem víc překvapující ale bylo, když se cestou zpátky z Londýna do Prahy záhadně stalo totéž.
Možností je určitě více, záleží kam jedete. Existuje mnoho menších společností, které ale nejezdí třeba po celé Evropě, ale jen do některých destinací.