Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se říká tatarskému bifteku tatarský biftek?

Není mi známo jak vznikl název tohoto pokrmu.
Doplňuji:
S tím masem pod sedlem jsem to slyšel, ale nevěděl jsem jestli je to pravda. Dekuji.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Ještě doplním historii.
Historie tatarského bifteku, pochoutky ze syrového masa, sahá daleko. Do doby, kdy Attila zvaný Bič boží, král spojených (patrně mongolsko-tureckých) kmenů Hunů, žijících ve třetím století před naším letopočtem na území dnešního Mongolska, vtrhl se svými hordami do Černomoří a západní Evropy.

Attilovi muži rychlými a ničivými nájezdy pokořovali obyvatelstvo dobytých území a vytvořili rozsáhlou říši se střediskem v dnešním Maďarsku. Válečníci ale potřebovali nahradit hodně energie, kterou vydávali během své zběsilé celodenní jízdy v sedle koní. Nezbývalo než přizpůsobit tomu i jídelníček.

Jedli tak hlavně syrové libové hovězí maso, které nakrájené na sousta uložili vždy ráno pod sedla. Maso pak bylo během dlouhé celodenní jízdy dobře naklepáno, aromatizováno a nasoleno potem koní. V době jídla k němu stačilo přidat už jenom trochu koření a bylo to. Právě při tatarských nájezdech do Evropy se recept dostal až k nám.

Samotné slovo tatar, nebo původně „tartar“, má údajně kořeny v ustrašeném oznámování příchodu těchto životu nebezpečných nájezdníků. Jejich vpádu totiž vždy předcházel daleko slyšitelný a zřetelný zvuk podobný „trrrrtrrrr“, který vydávaly nárazy četných koňských kopyt o zem. Brzy se tento zvuk stal varovným slovem, vyslovovaným už jako „tar-tar“.

Zdroj: http://www.gambrinus.cz/naex/o n-line/lifestyle/1946-tatarka- a-tatarak/

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Maso dávali pod sedlo a po dlouhých jízdách v sedlech pak zjistili,že maso skřehlo a je chutnější.Časem se recept samozřejmě upravil,ale název zůstal.(fakt jsem to někde četla).


Avatar uživatele
Pokročilý

A proč se židli říká židle??? :D


Avatar uživatele
Stříbrný

Když tataři táhli do bitev,museli se vojáci dobře a kvalitně najíst.Porazili tataři krávu a maso, to kvalitní,nasekali ,naškrábali a zamíchali.Podávali.
Od těch dob se jmenuje biftek tak,jak se jmenuje.Tatarský.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.