Avatar uživatele
Bronzový

Proč se játra při přípravě nesmí solit.

Doplňuji:
To vím,ale důvod proč tvrdnou když jiné maso neztvrdne.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

JÁTRA


Proč játra ztvrdnou, když se před pečením nebo smažením osolí?

Všimli jste si, že se vaječ­ný bílek ve vodě vysráží, jak­mile ji osolíte? To proto, že bílko­viny se sbalily do menších, pevnějších a málo rozpustných útvarů. Totéž dělají i na povr­chu osolených jater, který právě kvůli tomu trochu tvrdne. Navíc má ale koncentrovaný solný roztok sklon se sám ředit procesem zvaným osmóza, a tak "vytahuje" z živočišných i rostlinných tkání vodu. Právě proto se ro­sí třeba osolená zelenina, ale také se kvůli tomu odvodňují předem osole­ná játra na pánvi, takže pak nejsou tak šťavnatá a měkká.

Nemoc cirhóza neboli tvrdnutí jater má zcela jinou příčinu: jaterní buňky ztrápené alkoholem, je­dy nebo virovou infekcí při ní zanika­jí a nahrazuje je tuhá vazivová tkáň.

Zdroj: http://www.babske-rady.com/cla nky/vite--ze..../

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Na masle delana jatra neztvrdnou,jatra do horkeho masla a klidne osolit.Vyzkouseno.


Avatar uživatele
Stříbrný

Játra solíme, až když jsou měkké, těsně před podáváním. Kdybychom je osolili dříve, zůstaly by tvrdé.

Zdroj: http://zeny.e15.cz/clanek/vyzi va/jak-spravne-solit


Avatar uživatele
Zlatý

Je to blbost,poslechněte si odborníka!

http://tescoma.nova.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

zhořkla by..
já je připravuji na máslíčku :D
Doplňuji:
ahá tak pardón omlouvám se :(
já je solím nakonec, ale aspoň
to teď vím díky hanulko :))


Avatar uživatele
Zlatý

nezhořkla , ale ztvrdla- solí se až nakonec


Avatar uživatele
Stříbrný

sou to přece játra ne? :DDDD (to je ktomu doplnění.)

:)))

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

tak hanny 2 v tom je ten fígl :DD

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

No tak já nevím, ten Vodochoďák tvrdí, že játro ztuhne při příliš dlouhé tepelné úpravě - důležitě to smaží jedinou minutu a pak je dá do trouby na 10 minut. A ty kousky v té omáčce taky vaří se zásmažkou 10-12 minut. Trošku protimluv IMHO.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.