Avatar uživatele
šampon

Proč mají lidé v ČR tak malé platy?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hapiky před 1982 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Tys někdy viděl, aby se otrokům dávaly velké peníze? Páni měli vždycky víc, tak to platí i u novodobého otroctví a vlastnictví výrobních prostředků především západním kapitálem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… každá mince má dvě strany, my jsme uprostřed: na západ od nás mají větší, na východ menší … takže, přestože máme malé platy (to si myslí i na západě o sobě, jinak by nestávkovali), jsme na tom o hodně lépe než na východě, například Ukrajina …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Otázka je špatná – správně by měla znít PROČ i po 30 letech (!!!) od sametové tragifrašky nemáme srovnatelné platy jako na západě? ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Zahramiční kapitál investuje v Česku kromě jiného proto, že jsou tu nízké platy.
Nízký plat-menší výdaje-levnější produkce.
Nevím kolik investorů by tu zůstalo, kdyby jsme měli srovnatelné platy s vyspělýma ekonomikama…
Nevím jaká by potom byla u nás zaměstnanost, ale určitě ne jako dnes.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Ještě jsme nevybudovali správný tržní kapitalismus za 30 let je pořád toho času málo, to naši bratři sousedé Němci v roce 1970 po 25 letech byli na špici Evropy a měli zem malinko více z devastovanou v roce 1945, než sameťoslibováci v roce 1989 s neviditelnou ruky trhu, ovšem jsem hrdý nejsme jako oni.

Jinak vzor USA a jeho organizace nás v roce 2018 nazvala stále rozvojovou zemí, důvod stagnace platů a kouzelničení s dotacemi, poté je také trochu důvod, že po bojovném řinčení dozickými klíči našich dědů a taťuldů se trochu sem tam zašmodrchalo asi 1,5 bilionů tvrdých korun českých neznámo kam.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

V porovnání s čím?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Protože máme nízkou produktivitu práce. Tím se její měrná cena prodražuje. Cena hodiny je ve skutečnosti vyšší, jenže ze zkušenosti vím, že jak se třeba v Něm. pracuje OSM hodin, tak u nás sotva ŠEST. Na dotaz vysvětlím…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

V ČR jsou malé platy proto, že jsou lidé ochotni za ně pracovat.

@Edison:
Čeští zaměstnanci mají stejnou produktivitu, jako němečtí apod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Ivzez… nemají. Vysvětlím: Když vidím Západní firmy, tak se s počátkem pracovní doby začíná pracovat, kdežto u nás se tak tak prochází píchačkama. U nás se po příchodu dá ještě kafe a přečtou ranní noviny. Mezi devátou a desátou je svačinka. V Něm. taky, ale u nás to je hodina, zatímco v něm tak 15 minut na kafe s cígem. Na oběd se v Něm. odchází ve stanovený čas. A to se umýt, zatímco u nás je „příprava na oběd“ tak půl hodiny předem. Podobně to vypadá po obědě. Když se odchází, tak v Něm. s koncem pracovní doby odpadává nářadí z rukou, zatímco u nás se lidi mačkaj u píchaček.

před 1981 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Nesouhlasím. I u nás musí být zaměstnanci před začátkem pracovní doby na svém pracovišti a hned od začátku pracovní doby pracovat. Chce-li si někdo před prací přečíst noviny a dát kávu, musí přijít dříve → tak, aby obojí stihnul před začátkem pracovní doby.

„Svačina“ není mezi devátou a desátou. Dobu přestávky na oddech
a jídlo určuje zaměstnavatel.

Ani u nás neexistuje „příprava na oběd“ a z pracoviště zaměstnanci odcházejí až po skončení pracovní doby.

Zatímco Vy znáte (nebo jste to někde vyčetl?) pracoviště, kde lidé začínají pracovat až po přečtení novin a vypití kávy, znám já pracoviště, kde lidé začínají pracovat 30 minut před oficiálním začátkem pracovní doby (např. prodavačka musí nakrájet sýry, uzeniny, …) a končí nejméně 30 minut po skončení pracovní doby úklidem pracoviště, přičemž jim zaměstnavatel ani jednu z obou půlhodin nezapočte do pracovní doby…

před 1981 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Znám… Osobně a ne z jednoho pracoviště. On je podstatný rozdíl to, co je stanoveno a jak to reálně chodí. Zejména u nás tomu tak je. Tu přípravu na oběd jsem dal do uvozovek zcela záměrně právě proto, že nic takového neexistuje, leč zaměstnanci to velmi rádi provozují. Svačinka bývá samozřejmě různě. V jednom podniku to chodilo tak, že před halu přijela dodávka, zatroubila, dělníci se seběhli, narychlo sdlábli poblíčičku a šli makat. Žádný kafíčko… Ve Švýcarsku podobně jezdil pekař po provozovnách. Ještě podotýkám, že podobná praxe je i v Poslku, bývalém NDR, v některých částech Rakouska a jistě i jinde. Ve Vídni bylo kouzelný z okna pracoviště, kde jsme připravovali prototyp tramvaje na předání s doladěním parametrů pozorovat, jak před třetí hodinou stojí řada aut před vrátnicí a s úderem třetí se závora zvedla a všechny nejbližší silnice byly okamžitě ucpány. Píšu z vlastní zkušenosti, co jsem při svých cestách po Evopě viděl na vlastní bulvy.

před 1981 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

No, on bude zásadní rozdíl v soukromém a státním sektoru. Pokud byste měl ze svého platit bandu povalečů, s návyky jaké popisujete, tak byste zkrachoval.

Nicméně s podobným nešvarem jsem se setkal i v zahraničí, stačilo se dívat z okna hotelu na kanceláře nejmenovaného úřadu a „makající“ úředníky. Novinky, svačinka, kafíčko, v jiné kanceláři brouzdající paní po internetu (o nepracovním obsahu nemusíte mít pochyb), atd.

před 1981 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek