Avatar uživatele
Pokročilý

Proč jablka (i jiné ovoce) po nakousnutí ,,hnědnou''?

Předpokládám, že všichni vědí, co myslím. :-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Ovoce se okysličuje a reakcí na okolní vzduch je právě to hnědnutí.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

příroda si vymyslela pár procesů pro to, aby po ní nakonec nezůstalo vůbec nic ..jeden z nich je oxidace ,)


Avatar uživatele
Zlatý

"Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem."
http://www.celysvet.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Mohou za to třísloviny ( čím více, tím hnědší jablko ) a kyslík. Aby jablka nehnědla, stačí přikapat trochu citrónové šťávy. Dělám to např. při mrkvovém salátu s nastrouhanými jablky. :-)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

Pipka

Je to tak dobře ,oxidujou a hnijou.Kdyby tak hnědly igeliťáky aj.to by bylo dobrý.Pokud je to nežádoucí při zavařování je dobré to oloupané ovoce dát do vody s citronem nebo kyselinou citronovou pak mu zůstane barva než ho dále do flašek

 

Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.