Avatar uživatele
Zlatý

Odkud pochází tvrzení, že pivo je tekutý chléb?

Zadala jsem otázku do modré lišty, ale žádná odpověď se neobjevila. Snad tedy v této podobě nebyla otázka položená.

Proč se u piva říká - Všeho s mírou? Opravdu způsobuje pití piva obezitu?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Odkud pochází tvrzení? Asi ze stejného zdroje, jako že hlad je převlečená žízeň :D
Pivoobsahuje cukr, slad a další složky po kterých se tloustne.

http://cs.wikipedia.org/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Při hubnutí nebo předcházení obezitě bychom neměli zapomínat, že nejen to, co sníme se ukládá v podobě tuku na našich tělech. V předvánoční době je třeba mít na paměti, že alkoholické nápoje jsou doslova kalorickou bombou.
Takový silvestrovský přípitek deckou sektu nechtěně obohatí naše tělo o celých 335 KJ.
Úplně zapomenout bychom měli na míchané alkoholické nápoje, pozor také na pivo, obzvláště tmavé.

Zdroj: http://jakzhubnout.com/tag/kal oricke-tabulky/


Avatar uživatele
Zlatý

Krom již řečeného zbývá dodat odpověď na poslední otázku, a to jednoznačné NE - alespoň podle posledních výzkumů. Po pivu se netloustne; "pivní břicha" jsou podle posledních výzkumů důsledkem touhy si k pivu "něco zakousnout". Pivo jako takové však obezitu nezpůsobuje, ba naopak, je užitečné coby podpora trávení.

srv. níže odkaz na "falešný mýtus o tloustnutí z piva"

Zdroj: www.apu.cz/mag/59-falesny-mytu s-o-tloustnuti-z-piva/


Avatar uživatele
Zlatý

Termín tekutý chléb není synonymem pro pivo jen v češtině, ale i v německy mluvících zemích. V Rakousku, Německu a regionech Švýcarska je termín „flüssiges Brot“ v běžné mluvě poměrně rozšířený.
Chléb i pivo mají svůj základ v obilninách, původně značně různorodých, které se postupem vývoje u chleba omezily zejména na pšenici a žito, u piva pak hlavně na ječmen a pšenici. V tomto směru lze zjistit i jistou místopisnou spojitost mezi pivem a chlebem. Při cestách po Evropě není obtížné odhalit, že v oblastech, kde se peče stejný chléb, se také vaří přibližně stejné pivo.
Druhým možným důvodem, proč se pivu dostalo označení tekutý chléb, je jeho schopnost zasytit, jeho výživová hodnota. Zejména piva silnější (v některé literatuře označovaná jako piva tlustá) jsou díky své dobré stravitelnosti více součástí potravy než jen nápojem
Z Egypta je např. známo, že denní příděl potravin dělníků na stavbách pyramid vedle chleba, česneku a cibule zahrnoval vždy dva džbány piva. Hispánští bojovníci se stejně jako germánští vojáci před bojem posilovali pivem, které nazývali „celia“. Ve středověku pak byly velice rozšířené„pivní polévky“, které často snídali staří Čechové stejně jako Angličané, Francouzi, Dánové nebo Němci. V těch dobách byla výroba piva rozšířená v klášterech, kde pivo bylo pravidelnou součástí stravy chudých mnichů. Stejně tak v dobách neúrod či válečného strádání patřilo pivo vždy k základním složkám denní stravy a mnohdy nahrazovalo nedostatek chleba.
Možná, že jsou i další důvody, pro které pivo nazýváme tekutým chlebem. Jisté je, že chléb a pivo provázejí lidstvo úspěšně již několik tisíciletí a na obezitu vliv nemá.

Zdroj: http://www.pivnidenik.cz/clane k/3138-Legenda-o-tekutem-chleb u/index.htm


Avatar uživatele
Zlatý

Jde o cennou potravinu
„Pivo i chléb opravdu patří k nejstarším známým potravinám, které se lidstvo naučilo vyrábět. Z obilí lidé začali dělat pivo dokonce o dost dříve, než se ho naučili využívat k pečení chleba. Pivo je velmi cennou potravinou i z hlediska nutričního. Dokonce se dá tvrdit, že nutriční složení piva a chleba se velmi podobá,“ dozvědělo se 21. STOLETÍ od ing. Vladimíra Kellnera, CSc., vedoucího Analytické zkušební laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.
Hlavní jsou však vědecky doložená fakta, která nabízí tabulka. Vždyť pivo jako nejlepší iontový nápoj je pestrým koktejlem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.

Podle odborného komentáře Vladimíra Kellnera z tabulky na první pohled mnohé nepoznáme, ale podíváme-li se na nutriční složení podrobně, uvidíme výhody piva oproti chlebu.
Poměr draslíku (K) a sodíku(Na), který se v pivu rovná 6,7/1 (běžně 4 až 10/1) a u chleba je to 0,35 – tedy téměř dvacetkrát lepší poměr pro pivo.
U poměru hořčíku (Mg) a vápníku (Ca), který je pro pivo 1,5/1 a pro chléb 0,33, je zase téměř 4,5krát lepší poměr u piva.
Připomeňme, že draslík i hořčík představují velmi významné prvky pro lidský organismus, neboť jsou nezbytné ke správnému fungování všech orgánů v těle. Pokud porovnáme krajíc chleba a sklenici piva, zase vychází pivo lépe.
Pivo obsahuje zajímavá množství tzv. rozpustné vlákniny, prebiotik (potravních doplňků stimulujících růst) a řadu vitaminů. (Hlavně jsou to všechny důležité B-vitaminy.) Nabízí přes 30 minerálů a stopových prvků, které pocházejí většinou ze sladu.

Zdroj: http://www.21stoleti.cz/view.p hp?cisloclanku=2008071825


Avatar uživatele
Zlatý

To je ze života. Ve starém Egyptě přišel domu manžel a maželka s válečkem na těsto mu povídá. "To je dost, že jdeš domu. Na stole máš teplý chléb k večeři". Manžel potom odpovídá, že už chleba večeřel, jestli by nebylo něco k oblíznutí. Na otázku jaký chleby, manžel moudře kličkuje a odpovídá "tekutý" (pivo vařili už za faraónů). Načež manželka se rozpálí jako písek odpoledne na Sahaře a manžela s tím válečkem zmydlí, protože dostane vztek, že se dělá s večeří ale pán je někde na chlebu u šenkýřky.
A protože mu smrdí z huby, ten večer nic k oblíznutí není. (válček na těsto je jeden z nejlepších antikoncepčních přípravků - protože je levný, není v žádných metodikách uveden).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.