Avatar uživatele
Pokročilý

Neznáte někdo recept na Medovník? Dneska už ho peču 2x a je v koši :-(

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Tady posílám co mi doslova poslala kamarádka :-) Pekla jsem ho dvakrát, a když jsem ho udělala řidší, byl ještě lepší :-)

"NA TĚSTO: 20 dkg másla, 1 hrnek krystalového cukru, 3-4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, polohrubá mouka (asi 400-500 g)

NA KRÉM: plechovka slazeného (kondenzovaného) mléka (neotevřená) - ta se dá (celá - tzn. sloupneš papír, ale to železo tam strčíš ) na 2 hodiny vařit, aby mléko zkaramelizovalo (může se třeba den dopředu); 1 máslo, 1 vanilkový cukr

Všechny suroviny na těsto se smíchaj, mouky se přidá tolik, aby těsto nelepilo a dalo se vařečkou nebo stěrkou rozetřít (pp. válečkem). Na pečící papír (pomazanej máslem) se z něj potom dělaj placky. Udělá se asi 4 + 1 menší, která se rozdrobí navrch na ozdobu. Placky se pečou ve vyhřáté troubě na 250 stupňů přibližně 4 minuty.

Krém
Mléko po vychladnutí šleháme s máslem a vanilkovým cukrem do hustého krému (můžeme přidat i trochu mléka - to záleží na vás, já mam třeba pocit, že jsem másla ani nedávala tolik a naopak jsem ještě přidávala to mlíko, aby to nebyl takovej ten vyloženě tučnej těžkej krém, kterýho sníš 2 sousta a už nemůžeš ) Krém mažeme na jednotlivé placky, poslední vrstvu tvoří zase krém, který posypeme rozdrobenou poslední plackou smíchanou s mletými ořechy nebo kakaem (může se dát i perník na strouhání). Necháme nějakou dobu uležet...tak den? Prej to má bejt tim lepší, čim dýl to necháš, ale neni to hnusný ani za dvě hodiny po upečení

vypadá to docela složitě, ale neni to tak hrozný, tak snad je to pochopitelný a snad vám bude chutnat."

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

To snad ne to už jste ho 2x vyhodila?
medovník

10 dkg másla | 2 lžíce medu | 25 dkg cukru moučka | 1 lžička octa | 1 pol.lžíce jedlé sody | 2 ks vejce | 70 dkg hladké mouky | Krém: | 1 plechovka salko | 1 ks máslo | Na drobenku: | 5 dkg mletých ořechů | 2 lžíce kakaa. | postrouhané odkrojky z upečeného těsta

Postup

Do hrnce dám máslo, med, cukr. Přidám ocet rozmíchaný s jedlou sodou, za stálého míchání přidám vejce a vařím, až se na povrchu začne tvořit hnědá pěna. V tu chvíli odstraním ze sporáku. Po částečném vychlazení přidám mouku, dobře vše promíchám. Těsto přikryji utěrkou a nechám v teple hodinu odpočinout. Pak z těsta vytvořím 7 bochánků, každý rozválím na velmi tenký plát a jednotlivě peču na pečícím papíru - krátce, pouze 2-3 minuty, jinak bude těsto tvrdé. Pokud by se to stalo, potřeme pláty rumem, nechám do druhého dne a teprve plním.
Studené upečené pláty odkrojením zarovnám na stejné díly, promažu krémem. Krém natřu i na horní plát a posypu drobenkou. Vychladlé krájím na úhledné řezy.

Krém: Salko vařím v zavřené plechovce 2 hodiny ve vodě, nechám zcela vychladnout. Pak karamel, který se uvařením vytvoří ušlehám s máslem.

ono těch receptů je moc každý má svůj vyzkoušený


Avatar uživatele
Zlatý

Medovník - nepeču, ale kupuji marlenku. Je od mistra z domoviny medovníku, vozí na výrobu kvalitní věci a lepší doma neudělám (s výjimkami)

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.