Avatar uživatele
Stříbrný

Nevíte proč vznikají velké díry v chlebu?

Dnes jsem zjistila po rozkrojení bochníku chleba (Albert-Šumava), že je celý skoro jako řešeto a skoro nepoužitelný. Bohužel jsem na to přišla až doma. Jsem dost unavená a nechce se mi hledat na netu, co způsobuje díry v chlebech, myslím ty velké díry..
Ale jsem tak naštvaná (chleba je z poloviny nepoužitelný na namazání čímkoliv), že bych to chtěla vědět ještě dnes. Díky předem za případné konkrétní odpovědi:-))

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Třeba najdeš odpověď v odkazu. Podívej se, zda jde o něco podobného.

Vady chleba pohledem laika
http://conovehonakopci.cz/…

Trhliny ve střídce svislé
Příliš tuhé těsto
Příliš rychlé zchlazení upečeného chleba

Trhliny ve střídce vodorovné
Spodní část chleba – vysoká teplota na spodku trouby
Okrajové části chleba – nízká teplota při pečení a dlouhá doba pečení

Horní část chleba – příliš vysoká teplota v horní části pece
vysoká teplota na spodku pece.
trhliny v okrajových částech chleba
Příčiny této vady: nízká teplota pečení a dlouhá doba pečení.
trhlina v horní části chleba pod kůrkou
Příčina této vady je prakticky jediná: příliš vysoká teplota v horní části pece.

Nepravidelně pórovitá střída
Krátká doba odležení před dělením těsta
Příliš mnoho mouky při podsypávání těsta při zpracování
Příliš volné těsto

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Pekař lemplík. Nenapíchal těsto při pečení. Ano i těsto se píchá, aby mohli odcházet plyny vznikající při dokvašování při pečení. Také se jednalo o málo vyzrálé těsto. Já vím kdo by chtěl píchat chleba, ale je to nutné.


Avatar uživatele
Stříbrný

Koupený chléb by měl odpovídat hmotnosti uvedené na etiketě. Díry nejsou na závadu.
Díry v chlebu způsobují kvasinky. Myslím pravý žitný, nebo pšeničnožitný chléb. Dříve se ve starých pekárnách , nebo na vesnicích nechal vyzrát kvásek ze žitné mouky. Po zhotovení kvásku se teprve zadělávalo těsto. Dnes se zadělává chleba většinou rychle klasicky pomocí běžných kvasnic, nebo pomocí nějaké dovezené kvasové směsi. Kvásek si běžně můžete vyrobit i doma, ale pouze ze žitné mouky. Mouka se smíchá s vodou do konzistence ušlehaného bílku a nechá 2 až 4 dny v klidu kvásek vyzrát. Po vyzrání (na hladině jsou bublinky a na chuť je to lehce kyselé) se k 1/3 kvasu přidá 1/3 vody a 1/3 žitné mouky a kvas se namnoží. Nyní je proces kvašení rychlejší. Po dostatečném množství kvasu přidáme hladkou pšeničnou (nebo i žitnou) mouku, vodu, sůl a kmín a zpracujeme těsto na chleba. Po vykynutí a upečení máme výborný domácí chléb tak jak se dělával dříve. Pozor toto chlebové těsto ze žitné mouky je značně lepkavé. Kvásek se běžně používal na vesnicích jako lepidlo.


Avatar uživatele

To nejsou díry ,ale bubliny!
Může za to houba.
Kvasnice používané k výrobě chleba jsou totiž vlastně miliony malých mikroorganismů, houbových buněk. Ty napomáhají přeměně mouky na cukr.
Zdroj:http://kmd-trinec.blogspot.cz/…

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.