Avatar uživatele
Registrovaný

Jak zadělat těsto na chleba?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Tisíc chlebů-tisíc receptů- tisíc způsobů :o)

Dám vám odkaz na stránky, podle kterých jsem s chlebem začínala já, než se mi podařilo vyštrachat staré rod.recepty...

http://www.cuketka.cz/…

http://www.maskrtnica.cz/ (lepší)

takový zástupce klasiky i s postupem zde:
http://www.cuketka.cz/…

Do mísy prosejte 300 g mouky, přidejte sůl, kmín a promíchejte. Přidejte 300 g kvásku a 170 ml vody. Pokud máte robota, tak ho nechte hnětat hákem zhruba patnáct minut. S vařečkou je to šichta, ale jde to. Stačí když budete jednou rukou zabírat měchačkou jako pádlem k sobě a druhou postupně otáčet mísou za okraj. Nekonečných deset minut. Ladění další vodou a moukou povoleno.
Jak trefit konzistenci těsta? Na fotce vidíte výsledek, ke kterému byste se měli přiblížit. Těsto je poměrně řídké a ještě se lepí na stěny. Velmi líně a setrvačně se převaluje (ale není už tekuté) a když ho naberete vařečkou, budou se v něm rýsovat náznaky „provazců“.Teď si těsto zpacifikujeme. Vysypte si stůl pořádnou vrstvou mouky a vyklopte na něj těsto. Udělá to vtipnou mokrou placku — nepanikařit! Pomoučenýma rukama těsto postupně překládejte vejpůl, při každém přeložení jej otočte o 90 stupňů a stiskněte „svár“ dlaní. Tohle ruční dohnětení dělejte tak dlouho, dokud si těsto nenabere další mouku a dokud nezačne mít krásný sametový povrch. Na konci seštípněte sváry v těstě na jedné straně a vyformujte oblý bochánek.
(zbytek v odkazech...)

Než šoupnete chléb do trouby, opravdu ho ochutnejte, zda je dostatečně slaný... není nic horšího, než sice krásně upečený, voňavý, ale bohužel nedosolený chléb...

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

ptáč

ratava, 300 g mouky. Jaké? Když mgf použije mouku na buchty, upeče rohlík ve tvaru chleba.

Avatar uživatele
Bronzový

ratava

-no, ono je to celé v tom odkazu nad tím, včetně "300 g mouky (pšeničná hladká nebo pšenično-žitná chlebová)"...

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.