Avatar uživatele
Registrovaný

Proč jsou v ementálu díry?

Zajímalo by mě proč jsou v ementálu díry?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

něco o něm

Emmental je sýr s typickými dutinami a pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern na úpatí Alp a vyrábí se ze syrového kravského mléka. Slisovaná kola se vkládají na 3 dny do koncentrovaného solného roztoku, který ze sýra vytáhne vodu a vytvoří kůrku, poté se dá na 2 týdny do studeného sklepa. Následuje jeho 8 týdenní zrání v teplém sklepě, kde se za pomocí kyseliny mléčné vytvářejí známé dutiny tzv. oka. Sýry se během procesu zrání jednou týdně omývají, překládají a několikrát solí. Emmental se dostává na trh nejdříve až po třech měsících. Optimální doba zrání je však kolem šesti měsíců. U mladých sýrů je chuť nasládlá, u vyzrálých mírně sladkokyselá, ořechová.
Pravý švýcarský ementál má hmotnost od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Ementál se podává jako chuťovka, ale používá se též v kuchyni jako strouhaný, do salátu, do fondue a zapékaných pokrmů.
Doplňuji:
žádné nerezové trubičky

ementál
[Podle švýcarského údolí Emmental], sýr lisovaný s vysoko dohřívanou sýřeninou ve tvaru bochníku o váze 70–150 kg se stejnoměrně rozloženými hladkými oky o průměru 0,5–1,5 cm v tuhém sýrovém těstě. Oka v těstě vytváří oxid uhličitý vznikající při propionovém kvašení ementálu. Zralý sýr má mandlově nasládlou chuť.

Zdroj: http://www.asistentka.cz/node/ 12225

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Vytvářejí se tam během procesu zrání sýra.


Avatar uživatele
Zlatý

Milá/lý očko, buď jsem nepochopil Vaši pointu, nebo jste hodně, ale opravdu hodně vedle....


Avatar uživatele
Pokročilý

ocko si plete dutiny vzniké uvolňováním CO2 během zrání s navrtáváním sýra sondou, což výrobce dělá, aby zjistil stav uvnitř bochníku v průběhu zracího procesu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

PanAce

Protože se tam při dojení dostávají částice sena.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.