Avatar uživatele
quentos

Na jakém principu funguje kávovar? Čím se technika přípravy kávy jeho pomocí liší od ruční?

Jednou za týden docházím pracovně do jedné firmy učit angličtinu a na jejich kávu se vždy těším. Čím to, že je jejich káva (z kávovaru) tak dobrá?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, Disraeli před 826 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Disraeli

Odpoveď byla označena jako užitečná

Řekl bych složitějším zpracováním té kávy a systémem, který udělá (téměř) vše za tebe.. narozdíl od kávy, která se zalévá obyčejnou vařící vodou z konve.
Spousta trubek, ohřívací systém, správná teplota, čerpadlo, tlak a doslova „procedění“ té vody přes jemně namletou kávu natolik, že z těch kávových zrnech (respektive spíš prachu) vytlačí všechnu tu chuť kávy… jestli máš přístup ke kávovaru, zkus si nachystat z jedné té samé odměrky (či kapsle) kávy, druhý šálek… uvidíš, že na podruhé už ti proteče skoro jen průsvitná voda bez chuti nebo jen s náznakem chuti po kávě… zde je vidět, jak je z té mleté kávy proceděna všechna její chuť (přes filtr a jeho systém. Dostane z té kávy maximum – díky tlaku, správné teplotě, správnému protečení té vody, ale i správné filtraci :)).
Nejsem odobrníkem a nevím jak PŘESNĚ do detailu kávovary fungují, takže je to jen moje domněnka. Faktorů bude jistě hodně, už jen protože, že existuje tolik kávovarů s tolika funkcemi a rozdílnými cenami.

Existují však 3 druhy kávovarů (máme pákový De'Longhi) a ty se můžou ještě mírně lišit, nemluvě o jejich kvalitě a nespočtu druhů káv, odvjíjející se od zpracování zrn až po druh přípravy té vařené kávy… líp by ti odpověděl nějaký barista.
BTW čerstvě mletou kávou to být nemusí… já mám kávu namletou dlouho dopředu, uschovanou v dózi a ta káva z kávovaru je pořád stejně kvalitní. Takže čerstvostí namletí to úplně nebude. Jde o složitost přípravy (s tím, že to složité, mechanické.. za tebe dělá ta mašina. Je to logicky speciálně upravené na kavů, aby to postupem přípravy, udělalo „čistou“ kávu, se správným extrahováním atd).
Tady trochu infa o funkci pákových kávovarů: https://espres­sodoma.cz/vzde­lavani-jak-funguje-kavovar-espresso-pakovy/

Upravil/a: Disraeli

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Záleží na typu. Ty na zrnkovou kávu kávu (samozřejmě záleží na její kvalitě) čerstvě namelou a skrz ní pod tlakem proženou vařící vodu. To co může být důležité:

  • káva
  • čerstvost
  • způsob přípravy (jemnost mletí, tlak)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Záleží na více faktorech.
Druh kávy, hrubost mletí, čerstvost mletí, kvalita vody i kávy, způsob přípravy, tlak vody při přípravě, …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Zřejmě je to kvalitní surovinou/kávou/ kterou do přístroje dávají. Na trhu je nespočet druhů káv v dosti rozdílné kvalitě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Možná ti jejich kafe chutná, ale lepší kávu než turek v džezvě ta mašina neudělá. (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Kávovar pracuje na principu průtoku vody pod tlakem skrz jemně namletou kávu. Příprava kávy v kávovaru se liší od ruční přípravy v tom, že je rychlejší a konzistentnější díky přesnému nastavení tlaku, teploty a času.

Hlavní důvod, proč se káva z kávovaru může zdát lepší, může být spojen se třemi faktory:

  1. Kvalita kávy: V kávovarech se obecně používají kvalitnější druhy kávy.
  2. Správné nastavení kávovaru: Tlak vody, teplota a doba extrakce se může u kávovarů přesně nastavit, což umožňuje konzistentně vysokou kvalitu kávy.
  3. Čerstvost kávy: Kávovary obvykle používají čerstvě mletou kávu, což vede k čeřstvější a silnější chuti než u předem mletých variant.

Zároveň může hrat roli i fakt, že kávu pijete v příjemném prostředí a jste na ni psychologicky naladěni. To může vytvářet pozitivní asociace a zlepšovat celkový zážitek z pití kávy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek