Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.leden 13:04

Řekl bych složitějším zpracováním té kávy a systémem, který udělá (téměř) vše za tebe.. narozdíl od kávy, která se zalévá obyčejnou vařící vodou z konve.
Spousta trubek, ohřívací systém, správná teplota, čerpadlo, tlak a doslova „procedění“ té vody přes jemně namletou kávu natolik, že z těch kávových zrnech (respektive spíš prachu) vytlačí všechnu tu chuť kávy… jestli máš přístup ke kávovaru, zkus si nachystat z té jedné odměrky (či kapsle) té kávy, druhý šálek… uvidíš, že na podruhé už ti proteče skoro jen průsvitná voda bez chuti nebo jen s náznakem kávy… zde je vidět, jak je z té mleté kávy proceděna všechna její chuť (přes filtr a jeho systém. Dostane z té kávy maximum – díky tlaku, správné teplotě, správnému protečení té vody, ale i správné filtraci :)).
Nejsem odobrníkem a nevím jak PŘESNĚ do detailu kávovary fungují, takže je to jen moje domněnka. Faktorů bude jistě hodně, už jen protože, že existuje tolik kávovarů s tolika funkcemi a rozdílnými cenami.

Existují však 3 druhy kávovarů (my máme pákový De'Longhi) a ty se můžou ještě mírně lišit, nemluvě o jejich kvalitě a nespočtu druhů káv, odvjíjející se od zpracování zrn až po druh přípravy té vařené kávy… líp by ti odpověděl nějaký barista.
Tady trochu infa o funkci pákových kávovarů: https://espres­sodoma.cz/vzde­lavani-jak-funguje-kavovar-espresso-pakovy/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.leden 13:10

Řekl bych složitějším zpracováním té kávy a systémem, který udělá (téměř) vše za tebe.. narozdíl od kávy, která se zalévá obyčejnou vařící vodou z konve.
Spousta trubek, ohřívací systém, správná teplota, čerpadlo, tlak a doslova „procedění“ té vody přes jemně namletou kávu natolik, že z těch kávových zrnech (respektive spíš prachu) vytlačí všechnu tu chuť kávy… jestli máš přístup ke kávovaru, zkus si nachystat z jedné té samé odměrky (či kapsle) kávy, druhý šálek… uvidíš, že na podruhé už ti proteče skoro jen průsvitná voda bez chuti nebo jen s náznakem chuti po kávě… zde je vidět, jak je z té mleté kávy proceděna všechna její chuť (přes filtr a jeho systém. Dostane z té kávy maximum – díky tlaku, správné teplotě, správnému protečení té vody, ale i správné filtraci :)).
Nejsem odobrníkem a nevím jak PŘESNĚ do detailu kávovary fungují, takže je to jen moje domněnka. Faktorů bude jistě hodně, už jen protože, že existuje tolik kávovarů s tolika funkcemi a rozdílnými cenami.

Existují však 3 druhy kávovarů (máme pákový De'Longhi) a ty se můžou ještě mírně lišit, nemluvě o jejich kvalitě a nespočtu druhů káv, odvjíjející se od zpracování zrn až po druh přípravy té vařené kávy… líp by ti odpověděl nějaký barista.
BTW čerstvě mletou kávou to být nemusí… já mám kávu namletou dlouho dopředu, uschovanou v dózi a ta káva z kávovaru je pořád stejně kvalitní. Takže čerstvostí namletí to úplně nebude. Jde o složitost přípravy (s tím, že to složité, mechanické.. za tebe dělá ta mašina. Je to logicky speciálně upravené na kavů, aby to postupem přípravy, udělalo „čistou“ kávu, se správným extrahováním atd).
Tady trochu infa o funkci pákových kávovarů: https://espres­sodoma.cz/vzde­lavani-jak-funguje-kavovar-espresso-pakovy/