Avatar uživatele
Pokročilý

Jak se upravují čajové lístky, abychom získali zelený nebo černý čaj?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (někdy se nesprávně mluví o fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni a obsahuje více kofeinu, než ostatní méně oxidované čaje[zdroj?].

V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj (čínsky 紅茶, hóngchá; japonsky kóča; korejsky hongcha), který více vystihuje barvu čaje. Pod názvem černý čaj, se v Číně spíše setkáme s tradičním Puerhem. Na rozdíl od západního světa, kde je pod názvem červený čaj známý jihoafrický rooibos.

Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. To byl také důvod, proč byl dlouho využíván v obchodu a v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři byl až do devatenáctého století využíván jako měna

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/% C4%8Cern%C3%BD_%C4%8Daj

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Zelenej čaj se nefermentuje, černej ano.
...čaje zelené (lu cha) – neprochází oxidací. Enzymy způsobující oxidaci jsou zničeny teplem: užívá se sušení na pánvích, nebo napařování. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny od sběru.
čaje černé (též červené čaje, pokud se jedná o camelia sinnensis - čínský čajovník) – lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/% C4%8Caj#Druhy_.C4.8Daje

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.