Avatar uživatele
xiperio

Je pravda, že čím je zralý citron kyselejší, tak tím obsahuje větší procento vitamínu C?

Jsou velké rozdíly v intenzitě kyselosti.
Zajímalo by mě, jestli je míra kyselosti přímo úměrná množství céčka.
Děkuji.

Zajímavá 0 před 643 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

Podle mě není, protože citrony obsahují i kyselinu citronovou, která se také podílí na kyselosti.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Pokud ti jde o větší množství vitamínu C, je nejvhodnější Mexická třešeň (Acerola), která obsahuje vitamínu C nejvíce, (nebo potom také Kiwi-Aktinidia deliciosa). U nás ji lze koupit v prodejnách bylin, nebo zdravé výživy. https://www.pros­treno.cz/zdra­vi-a-diety/clanky/39191/A­cerola-je-vitaminovy-zazrak

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Vychutnej si citron a na vitamín C nemysli. Citron jej stejně obsahuje mrzce průměrné množství. Kam se hrabe třeba na papriku (3× více C ve stejném hmotnostním množství) nebo černý rybíz (3,4 násobek). Abys pokryl doporučenou denní dávku konzumací citronu, musel bys ho sníst 15 deka. Můžeš udělat jednoduchý pokus, když si opatříš kyselinu citronovou (třeba potravinářskou) a vitamin C ve formě kyseliny (kyselina L-askorbová), nikoliv její sodné soli – když si lízneš citronové, zkřiví ti to hubu, stejného efektu ale nedosáhneš líznutím kyseliny askorbové, ani několikanásobného množství proti kyselině citronové – zůstane jen příjemná jemně kyselá chuť. Z toho plyne, že na kyselosti citronu se z valné většiny podílí kyselina citronová a na obsah vitaminu C z kyselosti citronu nelze vůbec usuzovat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek