Avatar uživatele
kratagott

Co se děje s laktózou v mléce, z kterého se vyrobí jogurt?

Obsahuje jogurt laktózu, když ho vyrobím z čerstvě nadojeného, neodstředěného mléka a jogurtových kultur?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Edison před 2176 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Většina laktózy se rozštěpí na glukózu a galaktózu Má to na svědomí enzym laktáza, který produkují jogurtové kultury.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

K Lamalam bych ještě dodal, že proces fermentace se nezastaví v rozštěpení laktózy na jednodušší cukry, ale (jak praví tetka Wiki) pokračuje přeměnou velké části laktózy na kyselinu mléčnou a další látky jako jsou těkavé mastné kyseliny, acetaldehyd, CO2, etanol. Pokles pH daný kyselinou mléčnou způsobí vysrážení mléčných bílkovin.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek