Avatar uživatele
Zlatý

proč se tak tlačence říká? To se nějak tlačí?

marci dík, ale teď tomu rozumím ještě míň ..jakože tlačenka mohlo bejt jelito a naopak ;(

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Tlačenka od slovesa tlačit - sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch
-----
Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova z doby, kdy se tlačenka začala vyrábět a někdo ji tak pojmenoval.

Jak se připravuje dnes, je jiná skutečnost..

Jde o původ slova, nikoliv přípravu tlačenky.

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = - od presovat = tlačit, přípdně lisovat odpovídá názvu tlačenky.

Že by se etymologové mýlili?
----

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.
-----

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc - někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Dneska už málokde...
Ale původně se kromě umělých střev plnila do vepřového žaludku a (zřejmě aby plátky byly rovnoměrnější), nechávala se chladnout něčím naplacato zatížená - stlačená...
;-)


Avatar uživatele
Bronzový

Domácí tlačenka se nalévá, ale jsou v ní i větší kousky, ty se tam musí natlačit ;-)

SSČ:
tlačenka, -y ž - výrobek z krájeného vařeného vepřového masa (pův. vtlačeného do vepřového žaludku ap.)
Doplňuji:
Teď se ještě dívám na to video a jsou to trochu patlalové (ten hrnek atd. ;-). To náš řezník to umí s naběračkou daleko líp, takže když držím obal, musím občas cuknout, abych měl co na prstech olizovat :-))

Zdroj: https://www.youtube.com/watch? v=g3J52nvXN5M


Avatar uživatele
Zlatý

jj.

a jitrnice sa robia >za jitra<.

;-Q


Avatar uživatele
Zlatý

Myslím si, že se to mělo jmenovat stlačenka a to proto, že se při výrobě zatížila, tedy stlačila aby nabyla tvaru jak se tady někteří zmiňují. Za mých mladých let se dávala směs na tlačenku i do močového měchýře a protože byl malý otvor, musela se směs palcem natlačit. Annas, směs na tlačenku se vkládá s vývarem, nikoliv s rosolem, ten se teprve vytvoří po vystydnutí. :-)


Avatar uživatele
Bronzový

To by člověk neřekl, že když se to nazývá tlačenka, že to bude mít něco společného s tlakem...


Avatar uživatele
Zlatý

Tlačenka- od slova tlačiti (není myšlena ,,tlačenka" kamkoliv,kýmkoliv). Stará dobrá tlačenka se původně plnila do vepřových žaludků- bachořinek( na jihovýchodním Slovensku se ještě plní a nakonec dává udit, aby déle vydržela, ale nevydrží, protože je moc dobrá) říkalo se jí presvuřt a po vychlazení se lisovala deskou s těžkým kamenem. (Nepřipomíná vám to zatěžkávání zelí ve škopku? Mně ano.) Název tlačenka se začal používat až ve 20. století.

http://ruzenka.blog.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Tlačenka se samozřejmě tlačí ( plní ). Tlačenkovou směs plníme ( tlačíme ) do umělého střeva. Natlačíme, zavážeme a tlačenka je na světě. :-))


Avatar uživatele
Stříbrný

Nevím, jak a co tlačili kdysi, ale my doma, když děláme tláču, nalijeme do umělého střeva, zavážeme a v poloze naležato zatížíme, aby průřez byl oválný a ne kulatý. Po jisté době tláču obrátíme, aby se maso pěkně rozvrstvilo a nebylo jen na jedné straně a na druhé jen sulc.


Avatar uživatele
Bronzový

Směs se naleje do žaludku nebo do močového měchýře a pak se zatíží, čili stlačí. My to děláme prkénkem a na něm je šutr.


Avatar uživatele
Stříbrný

Domací tlačenka se nikam netlačí a nikdy netlačila! Ta se vždy nalévá! Nalévá se do žaludku a měchýře, v případě výroby více kusů se na jatkách kupují hovězí slepá střeva. Vepřové slepé střevo je velmi malé a dělá se do něj malinká tlačenka zvaná slepička. Naplněná tlačenka se poté stlačí (kamenem nebo hrncem s vodou) a nechává v chladu ztuhnout. Během tuhnutí se musí obracet, jinak bude všechen tuk pouze na jedné straně.

Zdroj: účast asi na 50 domácích zabíjačkách


Avatar uživatele
Zlatý

Vepře nechovám a na domácí zabíjačce jsem byla jenom několikrát, ale vím, že se směs nikam netlačí, nýbrž nalévá.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ad Lamalam, Emefej a Klaproth, že by se etymologové mýlili, když vytvořili název tlačenka od tlačit?













P

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova, nikoliv současný stav. To, že se dnes tlačenka "netlačí" je něco jiného. .

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = - od presovat = tlačit, lisovat.

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan.pezinok.sk/…

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

U nás se tlačenky ještě vařily, takže měly delší životnost. Při chládnutí se obracely, aby měly stejný tvar.

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Annas, to obracení tlačenek není o tvaru, ale aby se koření neusazovalo pouze na spodní straně tlačenkového střeva. :-)

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Možná jo, už jsem to všechno zapomněla. :-))

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ad Barbakan, ano. Polévka, pomleté "škárky" z kůže, vznikla po uvěření rosolovitá hmota. Napsala jsem nepřesně.

Teď je v tlačence hodně rosolu, málo masa, převažuje tučné. Nejím ji, takže neřeším. Když rodiče chovali vepře, řezník dělal výbornou tlačenku. Nejlepší, kterou jsem kdy jedla, pokud jsem samozřejmě mohla. Ale dávno již tomu, dávno.

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Víš, že už se dají najít malé řeznictví, které "umí" udělat pořádnou tlačenku? I přesto, že si ji dělávám, kupuji si ji.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Je pravda, že chuť nejen tlačenky, dělalo i krmení.

Avatar uživatele
Zlatý

zjentek

já původně myslel, že tlačenka proto, bo se to rádo tlačí do hlavy ..vlastně do mordy..

Avatar uživatele

anonym

Sodoma Gomora byli dvě biblická města,které bůh zničil,protože tam smilnili a trpěli vtipným obžérstvím víc,než je zdrávo,no ať už je ten konec světa,protože někteří jsou prostě neponaučitelní.

Avatar uživatele

anonym

annas - dobré játro,mňam!

Avatar uživatele

anonym

arygnoc - Domácí zabijačka se v létě dělá přes noc kvůli vedrům přes den,borec nakonec?

Avatar uživatele
Bronzový

Pepa25

S tou jitrnicí si dělal arygnoc srandu, to nemá s jitrem nic společné :-)

Avatar uživatele

anonym

...já vím Bohumile,já vím...,ale kulva se nežíká!;-Dé,Qé,a,b,Cé(:

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.