Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.červen 13:54

Tlačenka od tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil vzduch.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.červen 14:05

Tlačenka od tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil vzduch.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.
Doplňuji:
Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.červen 20:09

Tlačenka od tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch.

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova, nikoliv současný stav. To, že se dnes tlačenka „netlačí“ je něco jiného. .

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, lisovat.

Že by se etymologové mýlili?

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.červen 20:28

Tlačenka od slovesa tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch.

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova z doby, kdy se tlačenka začala vyrábět a někdo ji tak pojmenoval.

Jak se připravuje dnes, je jiná skutečnost..

Jde o původ slova, nikoliv přípravu tlačenky.

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, přípdně lisovat odpovídá názvu tlačenky.

Že by se etymologové mýlili?

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.červen 14:05

Tlačenka od slovesa tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch.

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova z doby, kdy se tlačenka začala vyrábět a někdo ji tak pojmenoval.

Jak se připravuje dnes, je jiná skutečnost..

Jde o původ slova, nikoliv přípravu tlačenky.

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, přípdně lisovat odpovídá názvu tlačenky.

Že by se etymologové mýlili?

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.

Dodatek:

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova, nikoliv současný stav. To, že se dnes tlačenka „netlačí“ je něco jiného. . Že by si etymologové vymýšleli?

Výraz tlačenka je starý, i když místo výrazu presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, lisovat.

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/in­dex.php?yggid=ar­ticle&cat=2013-01&article=11155

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.červen 18:43

Tlačenka od slovesa tlačit – sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo se původně do vepřového žaludku nebo tlustého střeva. Aby se vytlačil i vzduch

Je třeba si uvědomit, že etymologie uvádí původ slova z doby, kdy se tlačenka začala vyrábět a někdo ji tak pojmenoval.

Jak se připravuje dnes, je jiná skutečnost..

Jde o původ slova, nikoliv přípravu tlačenky.

Výraz tlačenka je starý, i když pro presbuřt se začal užívat asi před 100 lety. Původ slova presbuřt = – od presovat = tlačit, přípdně lisovat odpovídá názvu tlačenky.

Že by se etymologové mýlili?

Jak probíhaly zabijačky v minulosti.

http://pezincan­.pezinok.sk/

Tlačenka (po pezinsky presburšt) sa do čriev vtláčala ručne. Jeden človek držal okraje čreva a druhý dovnútra tlačil masu a zašpajdľoval ju. Do tlačenky sa tlačilo mäso z hlavy, ale aj trochu iného mäsa, jazyk a pomleté uvarené kožky.

Jitrnice má původ jiný než uvádí arygnoc – někde se ještě říká jaternice. Do jitrnic se dávala převážně játra a další ingredience.

Zmínil jste jelito. Ve staročeštině jelito = tlusté střevo. Střevo = tenké střevo.

Později jelito známý zabijačkový výrobek, promíchané kroupy s krví se plní do střev.