Avatar uživatele
Bronzový

Proč se používá želírovací cukr?

Za jakým účelem se používá? Mým účelem je zavařit jahody tak, aby vydržely 1 rok bez chemických přísad a s minimálním množstvím cukru (pravděpodobně třtinový). K čemu je želírovací cukr, co se stane, když v marmeládě či džemu nebude? Děkuji

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Pokud se nemýlím, pak je k tomu, aby marmeláda zhoustla. Jinak je riziko, že zůstane tekutá.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Pokud chceš, aby ti jahody vydržely, tak se vykašli na šetření cukrem. Pokud nedáš 1/2 kg cukru na litr vody do nálevu, tak máš malou pravděpodobnost, že vydží. Kazí se rády. Kdysi jsem jahody nejdříve zasypávala cukrem, nechala je krátce povařit a potom se proslazovaly a až další den se znovu krátce povařily a teprve potom se dávaly do sklenic. Bylo to pracné, byly červenější, ale cukr se ošidit nedal. Pokud chceš šetřit cukrem, tak jahody zmraž.
Proti kazení se přidávalo na hrot nože petolu, ale nevím, zda se ještě vyrábí.
Želírovací cukr je opravdu určen k zahuštění marmelád, dženů a ovocných rosolů. Do kompotu nepatří. I tady je ale důležité jaký želírovací cukr si pořídíš. Ne u každého ovoce je snížení dávky cukru chutné.


Avatar uživatele
Stříbrný

Pokud mi mají jahody vydržet rok a má z nich něco být (ne rozplizlá sladká hmota držící možná trochu tvar jahody), tak je nezavařím, ale hodím na mrazák. Jahody obsahují něco málo vitamínu C (srovnatelně s citrusy například), ten samozřejmě zavařením odejde do vitamínového nebe. Stejné to je s jinými látkami, kterých jahoda něco málo obsahuje a které nejsou zrovna tepelně stabilní. O chemických přísadách a sacharóze samozřejmě v souvislosti se zamražením nelze vůbec hovořit.

Jahody jím čerstvé v sezóně, zbytek roku se obejdu. Na mrazáku mám cennější věci, například králíčky :-)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

elektrikář

Dříve se dala koupit Petoza to bylo zahušťovadlo do marmelády vyráběné z jablek. Nyní to dávají do cukru.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.