Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se nedoporučuje kuřákům cigaret užívání beta-karotenu?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka:

syntetický je asi škodlivý vše.

odpustíme-li úvahu o tom, že i kouření je škodlivé (dnes jako všechno, vždyť jenom tím, že se projdeme po ulici, do plic nabereme hafo karcinogénů z výfuků aut), zjistíme, že dnes je velké riziko vůbec žít, je toho hodně málo, co neškodí.
Doplňuji:
tak tohle si neodpustím!!!

syd:

u kuřáků není rakovina samozřejmější!
každý máme v sobě buňky, ze kterých je naše tělo, a některé se prostě zblázní.
Rakovinu v sobě tím pádem máme každý (znám nekuřáky, kteří umřeli ve 30ti na rakovinu plic), je to jenom blud, který se stává jakýmsi kodexem. Zabíjí i cukr, tuky, stres, práce, láska a hafo jiných věcí!
nebýt kuřáků (a ochlastů, automobilistů a jiných plátců nespravedlivých daní), zdravotní reforma by byla nutná už dávno, protože ti "zdravě" žijící by se neměli za co léčit!

takže na můj balíček cigaret mi laskavě nešahejte, platím si za něho, i za léčení (za 30 let práce jsem marodil asi týden, a vy?), i za léčení lékařů (těch nekuřáků), kteří mne budou (možná jednou) léčit.

uf, omlouvám se za tón, ale tohle mne dožralo.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Naopak -kuřáci potřebují více batakarotenu než nekuřáci

syntetický BK je škodlivý a to nejen pro kuřáky /o něm se hlavně píše , že by jej neměli kuřáci užívat/ pokud užíváte přírodní BK ten je neškodný

doc MUDr.Pavel Kohout Ph.D. píše-

Při zkoumání efektu cigaret jsou v literatuře rozporuplné názory. Na podkladě znalostí o kouření cigaret a vzniku rakoviny plic, kancerogeneze, vznikl předpoklad, že antioxidanty, jako jsou karotenoidy ( beta.karoten ), budou mít antikancerogenní účinek. To je ostatně doporučováno i v mnohých pracích.,
Na druhé straně se objevily práce o toxicitě větších dávek betakarotenu u kuřáků cigaret. Tnto efekt byl vysvětlen zablokováním efektu, v okamžiku, kdy se dostatnou karotenoidů do liposomů. Proto je v současné době přijímán názor, že vyšší dávka karoteinodů podaná kuřákům vede ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny plic. Podle těchto studií však lze předpokládat, že vitaminy v přirozené formě (ovoce a zelenina), zvláště pokud jsou zde obsaženy i další vitaminy, mohou naopak vést ke snížení rizika vzniku rakoviny.


Avatar uživatele
Zlatý

Tak to slyším prvně. Čím víc "přírodních" vitamínů ap., tím líp pro každého, kuřáka i nekuřáka !


Avatar uživatele
Bronzový

Protože užíváním vitamínu A se u kuřáků mnohonásobně zvýší riziko rakoviny. A to nejenom u kuřáků (u těch je samozřejmě riziko ještě vyšší), ale obecně jsou vysoký dávky vitamínu A škodlivý a v podstatě karcinogenní. Viděla jsem o tom jeden hodně obsáhlej dokument BBC.

arygnoc: Asi jste mě špatně pochopil, nikdo vám nevyčítá, že kouříte (I když byste neměl, ale jestli si chcete úmyslně ničit zdraví, je to samozřejmě vaše věc). Odpovídala jsem na otázku podle mýho nejlepšího vědomí a svědomí. Ano, jak jste řek, rakovinu může dostat každej, i ten kdo nekouří, já ale tvrdim, že vysoký dávky vitamínu A zvyšujou u kuřáků pravděpodobnost onemocnění a podporujou nádor. A že je u kuřáků vyšší pravděpodobnost rakoviny i jiných obzvláště plicních onemocnění, rozhodně blud neni
"Mnohé studie dokázaly, že kouření má přímou souvislost se vznikem bronchogenního karcinomu. Kuřák, který vykouří dvacet cigaret denně, má přibližně třináctkrát vyšší riziko vzniku plicní rakoviny než nekuřák. Z dlouhodobých kuřáků onemocní rakovinou plic asi 25 % "
http://nemoci.vitalion.cz/…

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/B eta-karoten

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.