Avatar uživatele
Zlatý

Proč se dává v rest. ke kávě "panák" vody?

Chápu, že káva působí jako diurekum, ale toto množství vody je zanedbatelné, aby doplnilo tekutiny. Také bych chápala, kdyby se podávala k českému "turku". Někdo nemá rád chuť lógru po posledním loku.
Ale proč se podává při kávě Laté nebo Capuchino, to nevím.
Doplňuji:
Sklenici vody bych pro doplnění tekutin chápala, ale v panáku se mi zdá množství vody nepodstatné.
Stejně tak u Latté nebo Capuchina, kde je více mléka než kávy není chuť ani nahořklá.
Takže se mi to zdá jako laciné gesto.
Takže asi souhlasím s mosojem. Jen si nejsem jistá, že v rest. podávají toto množství vody právě z tohoto důvodu.
Kdyby podávaly ke kávě aspoň 2 dcl, bylo by to pochopitelnější, Že by se trochu tekutiny doplnily.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Tak ten náprstek vody vás nezavodní.

Vypití trochu vody před konzumací kávy prý nabuzuje chuťové buňky v ústech a hned si dáte další kávu za 7 pětek.

Doplněna:
Pokud by mně někdo nevěřil tak tady je jeden z mnoha odkazů.
http://www.varesinacaffe.eu/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Docela mě udivuje, že je to i u Cappuccina, ale pokud se jedná o to pravé, které je tvořeno silnou černou kávou s našlehaným mlékem, tak to chápu. Silnější kávy mají tendenci odvodňovat. Mimochodem, vracíme se vlastně ke starým dobám, podávání sklenice vody už tu bylo kdysi, ale pouze v lepších podnicích.

Přikládám úryvek článku z internetu
"V podávání kávy se dnes hodně podniků vrací k tomu, co dříve bývalo pravidlem. Tím je podávání sklenice vody ke kávě. Host má totiž tendenci kávu vždy zapít a je nucen si objednávat minerálku. Podáním sklenice vody se mu ulehčuje situace. „Zvyk zapíjet kávu vodou asi pramení z toho, že káva lidský organismus odvodňuje, sklenicí vody mu potřebné tekutiny zase doplníme. Takto se káva podávala například v dobách první republiky – to známe z filmů pro pamětníky – a také v kavárnách v době normalizace."

Zdroj: http://napoje.gastronews.cz/ka va-trendy-v-podavani-napoju-se -meni


Avatar uživatele
Zlatý

5Je to už dlouhodobě zažité, jjednak z důvodů doplnění vody a za druhé pro vypláchnutí úst


Avatar uživatele
Bronzový

Kava dehytruje,proto voda ci soda neni pocit zizne.Late ci capuchino je soucasti kavy/
.


Avatar uživatele
Bronzový

Trochu vody ke kávě se dává z důvodu tzv.zakalení.Kdo chce kávu pít okamžitě,tak si tam přileje trochu vody z důvodu zchlazení nebo zředění.


Avatar uživatele
Stříbrný

Sklenka 1dl vody by měla být přinesena k espressu automaticky. Jinak, že by to zabránilo odvodnění tak s tím rovněž nesouhlasím.
Co mě více doslova S..., že v hodně kavárnách u nás si zvykli podávat špatnou kvalitu kávy (říkám tomu pražené žaludy), ale za cenu té nejkvalitnější. Jakmile mě někde obslouží podobným druhem, tak po slušném upozornění na nedobrou kávu již tam příště na svůj oblíbený mok nejdu.


Avatar uživatele
Zlatý

Sklenice vody se podává z těchto několika důvodů.Voda :
-slouží ke zředění kávy(někdo má radši slabší)
-slouží k vypláchnutí úst(mletá zrníčka ulpí na zubech atd)
-slouží k neutralizaci chuti.
Jinak jestli se jedná o cappuccino nebo espresso nebo latte macchiato je to jedno.Jenom dodám,že tzv."turek" je noční můra pro žaludek.Káva/logr se louhuje do poslední vteřiny vypití.V kvalitním klasickém espressu,tj kvalitou a množstvím cca 3-4cl (dle značky) je mnohem méně kofeinu než v "českém"espressu,natož v turku.
Doplňuji:
Jinak naprosto souhlasím se Suaedou.To co v restauracích ,barech nebo kavárnách vydávají za "espresso" je vlastně obarvená voda s dřevitou pachutí.Vůbec nejde o značku kávy,je to o přípravě.


Avatar uživatele
Zlatý

Ano jak píše Frank, já si ji leju do kávy a to i doma. Ale piju ji jen zřídka kdy.


Avatar uživatele
Zlatý

Je ještě jeden důvod.Sklenice vody sloužila i k tomu,aby se konzument zbavil zrníček kávy,které ulpěly na zubech.Káva se v minulosti podávala převážně mletá a málokdo si s sebou nosil kartáček na zuby. :-))

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

Pipka

Proč pokládat otázku na kterou si hned odpovím?

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.