Avatar uživatele
Zlatý

Kovaříčci, poradíte kováři?

Pokud dělám zabíjačku, tak maso na výrobky nesolím, ale chci se zeptat, zda mám posolit maso, které bude jen na přímou konzumaci? Pro své přátelé chci připravit "ovarový kotlík", ve kterém by bylo maso z kotletky, bůčku, kolena, laloku a jater. Mám to posolit, když dám do kotlíku pouze nové koření?
============================== =============

Dudu, nebudu psát u kolika zabíjaček jsem byl a kolik zpracoval prasat, ale nikdy se nedávalo do kotle, kde se vařilo maso (vnitřnosti) na výrobky žádné koření, natož kořenová zelenina. Nedokáži si představit chuť tlačenky, jitrnic či jelit ve kterých je mix příchutí. Já používám konkrétní koření na konkrétní výrobky. Podle Tvého by bylo dobré, po vyjmutí masa, zavařit do vývaru nudle a podávat.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nejsem si jist zda dobře chápu Tvoji otázku, ale ze své účasti na nejméně padesáti zabíjačkách jsem si jist, že maso určené k vaření se vždy nejen solilo a kořenilo, ale do kotle se přidávala i slušná porce všeliké kořenové zeleniny. Maso na uzení se pak nakládalo do škopku /sůl a česnek/ až druhý den. V den zabíjačky se ještě pekla a nenasyty byla s vděkem baštěna veliká mňamka - část masa a jater určených na paštiku.

Zřejmě nejen platí, že jiný kraj má i jiný mrav a prokazatelně také. že jinou chuť. Beru Tvoje zkušenosti a umění na vědomí a je škoda, že o nich už nemohu poučit mého dědu, otce i bratra - řádné mistry cechu řeznického a uzenářského.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Osobně - nesolím, solí se až při konzumaci (předpokládám, že máš na mysli nějaké ´prkýnko´)...
;-)
Ale zkus k tomu novému koření přidat něco vavřínu...
;-)


Avatar uživatele
Stříbrný

Vzhledem k tou, že v 'ovarovém kotlíku' budou játra,solila bych mírně těsně před dokončením nebo si přátelé jednotlivé porce dochutí sami.
Pokud by šlo do kotlíku pouze maso,tam přidání soli během tepelného zpracování neuškodí,naopak chuť vylepší.


Avatar uživatele
Zlatý

já vařím kolena s koulema pepře a novýho koření normálně se solej ..potom uč jenom dopeču BBQ.
Kovaříček.


Avatar uživatele
Bronzový

...jen solím,nic jiného...


Avatar uživatele
Bronzový

Vařim s pepřem , NK a vavřínem ;) a trochu solím.
Nám tak "ovar" k přímé konzumaci /s hořčicí, křenem :D/ více chutná než maso vařené v neosolené vodě.

Babičky a tetičky přidávaly kořenovou zeleninu, hlavně když se vařilo maso na sulc. Ovar k přímé konzumaci by kořenová zelenina jistě nezkazila, spíše vylepšila.
Játra bych do kotlíku nepřidávala raději opekla samostatně ;)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

dudu, po vložení tvého doplnění, kde je znát trošku ironie, nabývám dojmu, že jsem prznitelem zabíjaček. :-D

Avatar uživatele
Zlatý

dudu

Omlouvám se, to jsem opravdu nechtěl. Snad mě rozhodila představa, že maso do jitrnic a tlačenky uvařím v čisté neosolené vodě. S tímto receptem jsem se fakt dodnes nesetkal. Vždyť při této technologii je např. zcela pomíjen recept na dobrou ovarovou polévku, která u nás např. představuje důležitou součástí prejtu do jitrnic.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ad dudu, u nás se to dělalo stejně. Přidávala se kořenová zelenina v plátěném sáčku a vařivala se s masem stejně jako nové koření., celý pepř a bobkový list. Vývar je příjemně ochucený.

Játra byla dříve uvařená, vyndala se a vývar se trochu osolil.

Každý kraj, jiný mrav.

Avatar uživatele
Zlatý

dudu

Neodpustím si však poznámku, že ty jsi se nazval kovářem a nyní se zdá, že názory nás kovaříčků nemístně útočí na tvoje ego.

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Jistě, máš pravdu, měl jsem vložit otázku ve znění: Kovaříčci, poradíte kováři-amatérovi ?

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Gecco, ne, žádný bobkový list, ten u zabíjačky nesnáším!

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

;-)
Vavřín nerad, dršťovku si taky nedáš...
;-)
No - kdyby na světě nebyly horší neshody, to by se tu žilo...
;-)))

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Jo, NK mám rád, ale jinde, než u zabíjačky: :-) A tu tlamovku mi nepřipomínej!

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

;-)))

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.