Avatar uživatele
Pokročilý

Když si dělám odvar nebo nálev z bylinek, tak se mi ty cenné léčivé látky vysokou teplotou zničí, nebo ne ?

Chci se zeptat, když si dělám bylinkové odvary nebo nálevy za účelem z nich dostat léčivé látky, tak si tím moc nepomůžu, když se většina látek ničí při teplotě nad 45 stupňů... ta proč se to vůbec dělá ? A jak jinak dostat z bylinek jejich látky ? Děkuji :)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je třeba si uvědomit, že příprava bylinkových čajů se liší podle druhů bylin a znát, co která bylina vyžaduje. Řídit se návodem. Určitě se látky nezničí, jinak by bylinkové čaje byly zbytečné. Další možnost naložit do lihu.

Kniha Lékárna na dosah ruky (kolektiv) poskytuje informacie o léčivých bylinkách, jejich užívání i přípravě.

Např. listy břízy - sekaná droga se spaří vařící vodou a necha 10 minut vyluhovat, scedí se a pije 1x denně. Třeba u pelyňku, lipového květu, listů kopřivy se dělá nálev,. U tvrdých druhů - odvar atd.

1. Výluh - zalít vlažnou vodou a nechat vyluhovat při popkojové teplotě stanovenou dobu - od 30 minut do několika hodin. Pak se výluh scedí a užívá podle předpisu.

2. Nálev - jemně řezaná nebo rozdrcená droga se přeleje předepsaným nožstvím vařící vody, přikryje se a ponechá vyluhovat. Doba vyluhování může být deset až čtyřicet pět minul. Pak se scedí a užívá podle předpisu.

3. Odvar - jemně řezaná nebo rozdrcená droga se přeleje studenou nebo horkou vodou a vaří stanovenou dobu. Během varu má být nádoba přikrytá a odpařená voda se dolévá. V některých případech se směs drogy a vody přivede do varu, pak se odstaví a nechá stanovenou dobu vyluhovat. Připravený odvar se scedí a užívá.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Záleží na tom, co chceš "z bylinek dostat"...
Některé látky neničí ani var...
;-)
Ale dělají se i výuhy vlažnou vodou, alkoholem, tukem...


Avatar uživatele
Bronzový

Jup, jak říká gecco, alkohol na různé esence, tinktury a pro konzervování, tuk pro masti, výluhu za studena se říká macerát, cukerné roztoky jsou sirupy a po vyluhování je to právě odvar. Některé oleje se lisují za studena - aby v nich zůstalo co nejvíce cenných látek (taky jsou pak drahý, žeáno). Kdyby se ty látky, které potřebujeme dostat do sebe, zničily při zalitím, tak by asi bylinné směsi neprodávali v lékárně a podobně ;) Ale jinak se zachází s čaji.. pokud bys zalila zelenej stovkou, tak ho úplně zčubíš a ještě bude hnusnej..
.. zabývala bych se spíš tím, že i ve vařící vodě jsou bakterie.. :P třeba na tom budou mít taky nějakej podíl... ;)


Avatar uživatele
Pokročilý

Je zjištěno, že průměrné ztráty jsou asi 80%. U některých látek třeba třeba menší, u jiných až 100% ztráta. Pro zachování max. účinnosti se musí dát čerstvý, nakrájený materiál do lihu (na 14 až 30 dní). Sušenkama se moc léčit nedá, (říkáme tomu podpůrný léčivý účinek)

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 650
Zlatý beer 514
Zlatý annas 513
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.