Avatar uživatele
Zlatý

Kdybych měl diamantovou nádobu ze všech stran uzavřenou, maximálně naplněnou vodou...

...(bez jakýkoli vzduchové bubliny uvnitř) a vložil ji do mrazáku, co by se stalo?

Voda zmrznutím zvětší svůj objem, takže bejt to v normální skleněný nádobě, tak by praskla, jenomže je to diamant. Voda tedy nezmrzne nebo jak to bude?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

I když je diamant tvrdý, současně i tento nerost je křehký. Proto přepokládám, že by nádoba mohla v závislosti na tloušťce stěny, množství objemu ap. prasknut docela lehce.
Úvaha

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Registrovaný

Za předpokladu, že nádoba by se prostě nerozpadla by zmrzla voda asi postupně jen v okrajových částech, kde by jí bylo dodáváno "záporné teplo" a zmrznutím zvětšila svůj objem, což by znamenalo, že voda uvnitř této nádoby by se více smrskla, a tím by se zvětšil její tlak. Celý postup by probíhal postupně, nebylo by to celé naráz, to je důležité si uvědomit.

Při postupném stlačování vody uprostřed jejím mrznutím na okrajím by se zvětšoval její tlak i teplota, kterou by ale zpětně předávala ledu. Zároveň vyšší tlak snižuje teplotu tání. To znamená, že mrznutí by v určitém momentě, kdy by byla voda už solidně natlakovaná přestala mrznout. Neboť teplota tání ledu na jeho okraji by se ustáli na teplotě mrazáku díky tlaku způsobeném vodou.

A ačkoliv by to pro nás naším pohledem vypadalo, že se tam nic neděje. Ve skutečnosti by tam v rovnováze probíhali drobné změny.
Roztání ledu způsobené vysokým talkem -> snížení tlaku, neboť po roztání ledu vznikne menší "objem" (Objem v uvozovkách, protože tady už nehraje roli spíš ani tak objem, jako ten tlak.) vody -> pokles teploty tání/mrznutí (tuhnutí) kvůli poklesu tlaku -> zmrznutí části vody následkem snížené teploty tání -> a tak dokolečka
Doplňuji:
Promiňte, upsal jsem se, samozřejmě jsem myslel zvýšení teploty tání následkem poklesu tlaku kapaliny.


Avatar uživatele
Zlatý

To se to vymýšlí dotazy a odpovědi podle mustru. Když nestačí tato odpoveď :
http://www.odpovedi.cz/…

Tak už to někdo pořádně rozlouskněte.

Kdyby jsi měl nádobu z diamantu tak už by ti ji u nás nejspíš někdo ukradl !!!
Pleteš si tvrdost s pevností, jak bylo naznačeno v diskusi!!


Avatar uživatele
Zlatý

Pokud by byl diamant od číňana,nevím,nevím.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

mosoj: v následovníkách tě nemám, takže určitě pochopíš že nečtu všechny tvé otázky a odpovědi

každopádně jednou se tu stoprocentně dostaneme do fáze, kdy už tu většina otázek bude xkrát položena, a co bude pak? budete s Dr.Axlem držet stráž a ke každý otázce dopisovat "to už tu bylo" ..."to už tu bylo" ... "to už tu bylo"..?

vy teda máte zvláštní koníčky..

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Jo je to tak, někdo krade ani se nazačervená, někdo předhazuje lidem dřevný líh a ještě z toho má zisk.

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Neboj u tebe pochopím všechno.

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

to sem rád že si rozumíme, a teď utikej..

Avatar uživatele
Registrovaný

Velda

Mimochodem, jak se zmiňuje kolega. Tvrdost (měkkost) a pevnost (křehkost) je něco naprosto odlišeného. A v tomto by musela nádoba mít vysokou pevnost nehledě na to, jakou by to mělo tvrdost.

S jistotou lze říct, že pokud by se to udělalo přesně tak jak vy říkáte, tak diamant by praskl stejně tak jako sklenice. Pokud by se všal použil například grafen (Jiná forma uhlíku stejně jako diamant.), což je nepevnější materiál, jaký zatím známe, tak by to nejspíš vydržel s prstem v nose.
Aby to vydržel i diamant, tak by jsme museli naplnit nádobu o vodě s nižším tlakem. Což znamená, že by jsme jel naplnily cca do půlky, poté z nádoby odsáli vzduch (V této chvíli by kapalina zabírala celý prostor nádoby, ale o polovičním tlaku.) a pak ji uzavřeli. Pokud by diamant vydržel přetlak z vnějšího prostředí, tak by pak měl vydržet i vzrůstání tlaku kapaliny při mrznutí, neboť ze začátku by se první jen dorovnával přetlak vnějšího okolí nádobí a podtlka vnitřku nádoby, no a na konci by přetlak byl o něco menší...

A než jsem dopsal tento odstavec, tak mi došlo, že je to kravina. Tlak by samozřejmě vzrůstal do té samé míry jako předtím v případě, že by tam nebylo dost místa pro celou hmotnost vody ve formě ledu, jen by ho zmrzla daleko větší část! Pokud by bylo dost toho místa, tak by zmrzl celý a v nádobě by byla určitá míra podtlaku.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2732
Zlatý quentos 1320
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 962
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 536
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 483

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.