Avatar uživatele
Pokročilý

Kdy začít stříhat ovocné stromy?

Není ještě brzo? Nebo se již může začít i když můžou přijít ještě mrazy?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Časové rozpětí, kdy uskutečnit prořezávání ovocných stromů, se pohybuje od prosince do března.

Zdroj: http://www.inzahrada.cz/okrasn e-a-uzitkove-rostliny/kdy-prov adet-orez-ovocnych-stromu-a-ja ke-jsou-zname-techniky.html

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Klidně můžeš začít, nic se nestane. U peckovin bych ale ještě počkal, ale ty se stejně mají řezat po sklizni.


Avatar uživatele
Zlatý

posílám ti co mám déle v oblíbených a tam se to píše, z toho čerpám
http://www.zahrada.zjev.cz/…


Avatar uživatele
Registrovaný

Nejlépe v době vegetačního klidu, kdy strom nemá mízu.Pouze za bezmrazových dnů, namrzání dřeviny!!!Záleží na druhu,slivoně např.při pozdním jarním střihů mohou chytnout šárku.Ořešáky zase trpí klejotokem (pozdní střih po 10.měsíci),ten 10.-3.měsíc souhlas.

Z tou šárkou s tebou venkovane souhlasím.Mám to z receptáře,že by tomu nerozuměli?

Ještě něco z odborné literatury:
Řezat můžeme jak v období vegetace,tak i v době veget.klidu.Řez v období veg.klidu podporuje silnější růst letorostů a tvorbu dřeva ( řez posilovací),plodnost spíše oddaluje (zejména u mladých stromů).Řez v období vegetace oslabuje růst letorostů (řez zeslabovací),působí příznivě na tvorbu květních pupenů (tzv.řez na plodnost)Typizovaný příklad.řez posilovací-leden,řez zeslabovací-květen.
Jinak je to samozřejmě na tobě.U bujně rostoucích podnoží by se dal použít řez zeslabovací, u slabě rostoucích posilovací, ale je to jen teorie.Většina perspektivních zákrsků je buď bujně rostoucích,nebo velmi bujně,to záleží na podnoží.Zákrsek plodí rychleji, než vyšší tvary.


Avatar uživatele
Zlatý

Tuto adresu mám uloženu mezi oblíbenými. Snad též Vám zde obsažené informace budou k užitku:

http://www.zahrada.zjev.cz/…

Omlouvám se Hanulce, ale i z mojí strany byla snaha, byť poněkud později.


Avatar uživatele
Zlatý

Udělám ti v tom super guláš.
Nejlepší, s výjimkou několika druhů dřevin, je stříhat za vegetace. Jabloně, hrušně okolo doby květu, peckoviny, ořešák v létě.
A důvod je velmi prostý . V době vegetace dřevina okamžitě zahajuje ochranu dřeviny proti proniknutí houbových chorob.
V předjaří je to především zvyk, protože dřív sedláci na jaře už pracovali na polích. A potom zdánlivá etika, lidi si myslí, že když strom nemá listy, tak neubližují.
Ve většině případech je to ale opakem.
Za mrazu se řezat nemá, stejně jako za vysokých veder. Dokází k poškození pletiv v místě řezu.
A moudrý zahradník než přejde na druhý strom desinfikuje nářadí třeba lihem.
A teď babo raď kde je pravda!

Simo: šarku přenáší mšice a nečisté nářadí. Termín řezu nemá na ni vliv.


Avatar uživatele
Bronzový

Je brzo a zřejmě ještě bude mrznout.
Nic se nestane když počkáš na březen.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

SADLIK

Přidávám se k venkovanovi. Také jsem stříhal a poctivě, v předjaří. Výsledek-nové a nové vlky, které jsem musel stejně v létě vystřihávat. Nyní strom proříznu klidně zároveň s červnovou probírkou plodů. Mám to najednou, prosvětlím korunku, aby do ní mohlo slunce a vlky nenarostou-tolik. JDE O JABLONĚ A HRUŠNĚ. Peckoviny s těmi opatrně, pozor na klejotok. Zakracuji divoce rostoucí větve po sklizni, jinak si rozmýšlím každý zásah.

 

Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Bydlení a zahrada

Zlatý Drap 927
Zlatý mosoj 861
Zlatý hanulka11 500
Zlatý gecco 416
Stříbrný cukrar 296
Stříbrný elektrikář 247
Zlatý venkovan 237
Stříbrný honza19hk 235
Zlatý Hlada 234
Zlatý annas 224

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.