Avatar uživatele
Registrovaný

Je bezpečné jíst žaludy z dubů?

Napadlo mě jestli by případě nutnosti přežití někde v přírodě bylo bezpečně jíst žaludy z dubů. Má to energetickou hodnotu, kterou si z toho tělo umí vzít a dodá to tělu nějaké živiny? Zvířata to normálně jedí nebo ne? To že to nejspíš odporně chutná vím.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

V řadě knih je zmínka o tom, že v době hladomorů se mlely i žaludy, aby lid měl vůbec co jíst. Takže bys po nich asi neumřel. Jenže si nemyslím, že je hladomor, tak raděj ještě nějaký čas počkej.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Žaludy, bukvice lze konzumovat bez obav.

Co mne ale nedávno v TV překvapilo je jedovatost semen javoru.
Byl zde prezentován úhyn koní na pastvě.


Avatar uživatele
Pokročilý

Jistě, ze se to dá jíst a je to velmi zdravé. Jako dítě jsem to občas zkoušela. Dají se však jíst jen mladé, ale ty jsou pěkně hnusné chuti :-). A ty staré ci sušené zase nerozkouses.


Avatar uživatele
Bronzový

Jíst žaludy (v omezeném množství, ve velkém jsou prý díky přítomnosti tříslovin jedovaté...) určitě můžete, jen si na nich asi díky jejich hořkosti moc nepochutnáte. I když se říká, že žaludy z bílého dubu jsou sladší než žaludy z červeného... Jejich hořkosti se zbavíte zdlouhavým namáčením ve vodě, návodů na netu je hafo...

Pro zajímavost- ještě v roce 1817 v době Napoleonských válek byl v našich zemích vydán předpis jak žaludy na mouku správně zpracovat. Nařízení ke sběru a zpracování žaludů na mouku bylo vydáno také během 1. světové války. Do osmnáctého století se mouka ze žaludů běžně přidávala do obilné mouky při pečení chleba. V Polsku se jedly v podobě mouky i kaštany (Aesculus hippocastanum), to je však doloženo až od 17. století. (převzato z netu)

Na druhou stránku- díky jejich hořké chuti byly (a jsou opět) jakousi kávovou alternativou, stejně tak se opět prodává i ta žaludová mouka... Tak jestli vás chuť těchto plodů láká a nechce se vám rovnou ochutnávat ty přímo ze stromů, můžete pro "poznání" zkusit toto...

Jinak co do výživových hodnot, tak kromě tříslovin (jejich obsah klesá následným zpracováním plodů) obsahují škrob, cukry, bílkoviny a oleje


Avatar uživatele
Stříbrný

Není to nebezpečné. Ještě ve středověku se z nich dělávaly kaše. Na jednu takovou jsem kdysi našla recept i na internetu: http://www.labuznik.cz/…

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.