Avatar uživatele
Registrovaný

Jak se vyrábí bujón?

Nikde jsem nenašel recept jak si vyrobit domácí bujón.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Silný čirý hovězí bujón
Potřebujeme:

200 g hovězího předního (hrudí), 500 g morkových kostí, 500 g telecích kostí, 1 holub nebo půlka slepice, 500 g hovězích jater, 2 mrkve, 2 petrľele, půlka menšího celeru, 2 cibule se slupkou, sůl, půl kostky masového bujónu, čerstvá petrľelk
Jak na to:

Veąkeré maso a kosti opereme ve studené vod. Holuba či slepici rozsekáme na menší kousky. Na morku z kostí lehce osmažíme očištěnou a na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme maso, kousky holuba či slepice a ihned zalijeme vodou. Přidáme kosti, trochu soli a vaříme zvolna 2 hodiny. Hotový vývar procedíme, necháme ustát a příp. lžící zlehka sebereme přebývající tuk. Bujón můžeme případně dokonale vyčistit rozšlehaným bílkem. Nakonec jej přelijeme přes ubrousek a podáváme velmi horký v šálcích.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Bujón je silný masový vývar. Může být z jakéhokoliv druhu masa, včetně rybího. Pravý bujón je opravdu jen čirý vývar, který se dále používá buď k výrobě polévky, omáčky, šťávy pod maso atd...

Pokud máte na mysli bujón ve smyslu polévky je hrozně moc možností a receptů.

Základem je vždy voda, maso (nejčatěji hovězí či drůbeží), případně více druhů mas včetně třeba kostí, drůbků apod, které ve vodě uvaříme do měkka. A dále přidáme polévkovou zeleninu, koření dle chuti. Možné přidat žlotek či bílek.

Jeden receptík z mnoha:

Ingredience
1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli

Příprava
Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a vaříme dál asi půl hodiny, až je kuřecí maso měkké. Maso z hrnce vyjmeme a můžeme použít k přípravě jiných pokrmů (např. rizoto). Vývar procedíme velmi jemným sítem a odstraníme tuk.

http://www.srecepty.cz/…


Avatar uživatele
Pokročilý

obyčejný procezený a odmaštěný hodně silný vývar

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.