Avatar uživatele
Pokročilý

Jak se udělají do sýru (např. Ementál) díry?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Díry vytvoří CO2...

"Pravý švýcarský ementál je kolo o hmotnosti od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Kůra vyzrálého sýra je světle žlutá, hladká a čistá. Na řezu upoutají oka dosahující velikosti vlašského ořechu. Tyto dutiny vznikají při zrání sýra pomocí mléčné bakterie Propionibacterium freudenreichii, ve které kyselina mléčná se přemění na oxid uhličitý

3 CH3CH(OH)COOH → 2 CH3CH2COOH + CH3COOH + H2O + CO2

a vytvoří dutiny. Dále tyto dutiny obsahují 1% pachových látek. Mladý ementál se prodává po 4 až 6 měsících zrání, vyzrálý po minimálně 8 až 12 měsících"

http://cs.wikipedia.org/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Třeba u Ementálu je to zrajícím procesem. Existují ale i sýry s oky, kde jde skutečně o umělý proces, při němž oka vznikají navrtáváním téměř zralé sýroviny za použití nerezových trubiček. Takto se vyráběl "sýr s oky" v Sýrárně Zašová.


Avatar uživatele
Pokročilý

Dírkovačem.


Avatar uživatele
Zlatý

Prostuduj Nápovědu!
Tato otázka zde rozhodně není poprvé.


Avatar uživatele
Registrovaný

Dírky


Avatar uživatele
Pokročilý

...kulometem....

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.