Avatar uživatele
mosoj

Co je to filovat ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, led, anonym, vagra před 5002 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

nakládat,naplnit

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ewush

nejsem si jistá, ale není to nějaký druh vaření nebo tak něco?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kropitko

šel okolo soused,je to sice chorvat,ale když jsem se ho zeptala co je to filovat,tak řekl,že u nich to znamená vyplnit,např, dort a podobně. No a je to i kuchař,který se učil i tady u nás a říkal,že je sice filovaná panenka,ale je to nesprávný výraz,jelikož nechtěli do menu psát,že je nakrájená na plátky,bylo by to moc dlouhé,tak si ze slova filetování,udělali filování,ale je to spíš taková kuchařská hantýrka. Jinak,že slovo /filovat/ znamená skutečně naplnit,vyplnit,na­ložit apod…

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
1popelka1

Díky za odpověď i Bumbesovi, škoda, že otázka se uzavřela tak brzy…

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

já jsem se tedy snažila najít slovo filovat v souvislosti s naporcováním,ale nikde jsem to nenašla. Vy ano?

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Bumbes

Filovat znamená nějakým způsobem něco naporcovat.
V kuchařině to třeba znamená něco naporcovat na plátky.
Filovaná kachní prsa:
http://farm4.sta­tic.flickr.com/3340/35­22078883_45430e7466_z­.jpg
Filovaný losos:
http://www.catering-rychlik.cz/Ad­min_fotogaleri­e/images/Resi­ze%20of%20100_0938­.JPG
Kachní prso:
http://www.czechspe­cials.cz/repo­sitory/63cb524a9­f51b7858733e1108bf556fa1­f2fd

Děkuji za INTELIGENTNÍ uzamčení otázky!
S nepřesnou odpovědí…

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

S odpovědí jsem spokojen, myslím si že je správná a mám právo otázku uzamknout.
Říkáte, že nikoho nenutíte jak dávat palce a na co se ptát. Takže také nenuťte tazatele kdy má otázku uzamknout. Prostě jsou zde nějaká pravidla která mají své kladné i stinné stránky.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

něco jsem našla
http://www.hor­nictvi.info/cte­ni/horslov/f.htm

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Jen jestli jste si ten význam sám nepřispůsobil.
Já si myslím že se tím i zde myslí nakládat nebo naplnit ve všeobecném slova smyslu což bylo zcela a bez chyb zodpovězeno.

Neřekl bych že se tím myslí nakrájení na plátky. Nejsem zběhlý v kuchařině třeba se nějaký kuchař ozve jak se v oboru nazývá krájení na plátky.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Bumbes

my kuchaři jsme asi debilové:
http://www.czechspe­cials.cz/sp ecialita/kachni-prso-s-kremovo u-kapustou-savoy-a-krupavou-sl aninou/
Ale určitě si nepleteme filování se špikováním nebo nadíváním.
To že si horníci vyrobili vlastní termín mne nepřekvapuje, je to totiž specifikum tohoto řemesla (a nejen tohoto) – ale vydávat to za český termín je nesmysl!

To je asi podobné, jako kdybych se ptal co je „glanc“? V kuchařině tento termín má také svůj vlastní význam.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Martin Si

Neznalost neznamená, že je někdo debil. Filování je skutečně plnění. Krájení na plátky je filírování. Záměna obou slov je bohužel častá.

před 1173 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Bumbes nikdo Vám nenedává. Pouze přijatelným způsobem oponuji.
Není zrovna vaše neochota přijmout cízí názor jednou z příčin proč to zde skřípe.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Bumbes

Pokud mne někdo obviňuje, že si „přizpůsobuji význam“, tak se bráním. Navíc pokud tomu předchází prezentace hornického slangového výrazu bez upozornění na zdroj (slangový).
Cizí názory respektuji pokud nejsou prezentovány jednostranně a demagogicky.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

při své odpovědi jsem vycházela z toho,že otázka byla z oboru fyzika a ne vaření,pokud by tam bylo uvedeno vaření,ani by jsem se do odpovědi nepouštěla.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Každý chemik Vám řekne že se tyto výrazy v chemii běžně používají a neví zase o hornících. Možná by bylo zajímavé jako tomu říkají zloději pohonných hmot.
Stále jste nedodal nějaký důkaz že filování souvisí s krájením na plátky. Prostě že si to takto vysvětluje i někdo jiný než Vy.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Bumbes

Pokud někdo neumí otevřít odkaz (zkomolený nejspíš antispamem) a číst, tak se o důkazu nedočte:
http://www.czechspe­cials.cz/speci­alita/kachni-prso-s-kremovou-kapustou-savoy-a-krupavou-slaninou/
cituji šéfkuchaře:
…Do kapusty vhodíme posekanou petrželku a klademe na talíř. Po restování maso nafilujeme na 4 díly a poklademe na kapustu…

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Bumbes

Ještě máme v kuchařině i termín „filetování“,
to je také styl porcování masa – například odkostění celého boku ryby vcelku, nebo oddělení kusu určitého druhu masa (vepřové panenky) vcelku,..

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
1popelka1

filovanou panenku znám, ale nikdy jsem nevěděla, co to znamená, Kropítko, díky a příště rovnou do opovědí a ne diskuze :)

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

Ještě ne,počkám si,jestli proběhnou nějaké změny a pak budu zase odpovídat,zatím to vše jen pozoruji z povzdálí.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kapka

Chodit na procházku s brazilskou filou. 😁
http://img.na­dapenny.com/t20/102­39/nadap034821966­310230.jpg

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

nakládat,naplnit

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Kropítko nestyď se za to a odpověz.
Budu jenom rád.

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

nestydím se,jen se pořád schovávám…dobrá,tak já to tam napíšu

před 5002 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek