Avatar uživatele
Pokročilý

Čemu se říká černý kořen a na co se používá?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Černý kořen je znám i pod názvem hadí mord španělský. Lidový název hadí mord vznikl podle slova scorzone, což je v italštině název pro jedovatého hada. Navzdory tomu se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu, kterou snadno vypěstujete a v kuchyni upotřebíte na mnoho způsobů.
Černý kořen je zeleninou nejen lahodnou a zdravou, ale přímo léčivou. Díky vysokému obsahu inulinu je doporučován pro diabetiky a současně je velmi vhodný i pro lidi trpící obezitou jako součást redukční diety. Pomáhá také při dně a revmatických chorobách. To všechno jsou dobré důvody, proč by neměl být opomíjen pěstiteli ani konzumenty.

Zdroj: http://www.ireceptar.cz/zahrad a/uzitkova-zahrada/cerny-koren -scorzonera-je-vytecna-zelenin a/

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Černý kořen je u nás stále méně známá zelenina. Má široké uplatnění v kuchyni, je možné ho konzumovat v syrovém stavu nebo ho tepelně zpracovat. I vhodný pro lidi s diabetem a ideální zelenou je černý kořen také pro lidi s revmatem.

Pěstování černého kořene není nikterak složité. Semeno vyséváme v přímo na záhon. a to buď časně z jara nebo v srpnu. Kořen se pak vytvoří až druhým rokem. Rostlině vyhovuje humozní nepřehnojená propracovaná půda(ne čerstvě prohnojena. Černý kořen je ideální zelenina do polostínu dobře se mu daří i na slunci. Rostlina má dlouhé vegetační období a nevymrzá.

Jako zelenina se využívá od 16. století. Dnes je vyhledáván zejména diabetiky. Má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. fJe to velmi zdravá a chutná zelenina.

Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.

http://slovnik.vareni.cz/…
http://www.semena-osiva.cz/…


Avatar uživatele

Ano,jako zelenina se používá v kuchyni(ještě jsem ho nejedla)ale také je to kostival-ten znám!

Zdroj: http://www.chytrazena.cz/bydle ni/zahradka/kostlival-lekarsky -receny-cerny-koren-11397.html


Avatar uživatele
Zlatý

Plodina s názvem černý kořen, původně nazývaná hadí mord španělský[1], obdržela své jméno z lidového moudra, které praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne. Jako zelenina se začala používat až v 16. století.
Je vhodný pro pacienty trpící revmatismem. Jedná se o velice chutný a zdraví prospěšný druh zeleniny

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/H ad%C3%AD_mord_%C5%A1pan%C4%9Bl sk%C3%BD


Avatar uživatele
Zlatý

Kostival - černý kořen se používal a v lidovém léčitelství úspěšně používá na pohmožděniny, na rehabilitaci po zlomeninách a podobně

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 649
Zlatý beer 514
Zlatý annas 513
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.