Avatar uživatele
Bronzový

Vařit neznámou vodu pět minut, anebo jen do bodu varu?

Jednou se dozvím, že neznámou vodu stačí vařit do bodu varu - že v tu chvíli je již pitná. A jinde zase píší, že to chce alespoň pět minut ve varu. Tak jak?

Mám další údaj - minutu při varu, 2 minuty při 85°C. Tak jsem z toho blázen... Samozřejmě bude jistější těch pět minut, ovšem dvacet? Bavím se o vcelku pitné vodě (evropská říčka, led, ...). A co vím, nejrozšířenější tropické viry/bakterie zmírají ihned při varu.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Stačí 30 vteřin 60°C, a co je nad - neuškodí:DD
Takže přivést k varu, a nechat ochladit by mělo zcela stačit, ale už i ta moje první verze ti zaručí bezprůjmový spánek. Tomu věřím - a ty taky?:D

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Stačí dosáhnout bodu varu. I to je s rezervou na bakterie. Stejně bych to ale nedělal. Na jídlo taková spotřeba vody není. Koupil bych balenou.


Avatar uživatele
Zlatý

Neznámou vodu bych nepila ani po převaření. Celou řadu bakteriií nezabije ani 100°C, proto se k tepelné sterilizaci používají autoklávy.


Avatar uživatele
Stříbrný

chemické svinstvo se varem neodstraní, naopak, odpařením vody se jeho koncentrace zvýší, mikrobiologické stačí na bod varu



Avatar uživatele
Pokročilý

Jestli je to z nakyho rybníka tak bych to vařila tak 15/20 minut a nebo stačí 10

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1608
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.