Marně hledám na netu nějakou oficiální definici, jak má být správně
natočeno pivo. Našel jsem toto: http://ekonomika.idnes.cz/dve-petiny-hospod-sidi-nenatoci-spravnou-miru-ukazal-test-pn7-/ekonomika.aspx?c=A100817_190500_ekonomika_vel,
kde se píše:
Co je správná míra
SOS a Česká obchodní inspekce vysvětlují správnou míru piva jako stav,
kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.
Vím, že je to taky závislé na tom, jestli se jedná o cejchované sklo,
u necejchovaného je nějaká tolerance. Nemá to někde přesně popsána
ČOI? Díky za tipy.
Doplňuji:
Jsem to zformuloval asi blbě. Jde mi o to, že hledám odkaz na stránky
nějaké oficiální autority (patrně tedy pouze a jen ČOI), kde je popsáno,
jak má být správně natočeno pivo. Záporná tolerance jistě neexistuje
(i když si to spousta lidí myslí), jenže spec. u piva je vcelku problém,
neboť pění a tzv. dochází, říct, kdy už je to ok a kdy ještě ne. Asi
podle zákona stačí, aby po totálním opadnutí pěny bylo v půllitru
přesně půl litr piva, na druhou stranu přeci nebudu čekat, až to pivo budu
mít úplně bez pěny, abych si ověřil, jestli jsem nebyl ošizen. Někde
jsem slyšel, že už při servírování by měla být hladina nad rysku, ale
to je asi jen doporučení, nikoli nařízení?!
Co se necejchovaného skla týče, tak kdysi jsem o tom viděl nějaký pořad
(asi Černé ovce), kde bylo řečeno, že při použití necejchovaného skla
je tolerance (tuším) 5 %. Funguje to tak, že když ti přinesou nápoj,
např. víno 2 deci ve skleničce bez rysky, tak se můžou seknou max.
o daná procenta do mínusu (tedy 1,9 deci minimum). Alespoň tohle tam
tvrdili, jestli se to nějak změnilo, netuším.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, tom004 před 4528 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ve službách se smí používat pouze cejchované sklo.Říká se,že je nějaká tolerance u piva,ale moc tomu nevěřím.Takže,podle mne,správná míra musí být na cejch.A nevím,jak by si chtěl „tolerovat“ míru u necejchovaného skla.
0 Nominace Nahlásit |
Míra je dána tím cejchem. Pokud bys to chtěl ověřit , tak musíš použít oměrný válec.
0 Nominace Nahlásit |
Když jsem pracovala v hospodě,tak mě učili,že správně natočené pivo
by mělo sahat pod rysku a s kopcem pěny pak na rysku dojde.
Co si pamatuju pivní sklenice měly rysku a pod ní nebo vedle ní bylo ještě
nějaké písmenko,tak hladina piva měla být na spodní linii toho
písmenka,což bylo dle mého odhadu asi tak 0,5 cm pod ryskou.
0 Nominace Nahlásit |
sklenice musí mít vždy cejch.Jestliže host si objedná např.celou lahev vína tak samozřejmě sklo cejch mít nemusí.Jinak u toho piva se přesná míra tekutiny odhaduje ne uplně dobře.Osobně si myslím,že drobná(upozornňuju-drobná) tolerance pod rysku by být měla.Jestliže servírka nebo barman bude dávat pro jistotu trošku nad míru tak ve výsledku (při inventuře)bude mít manko.Dát přesně na míru to je sci fi,to dokáží jen mistři v čepování piva..
0 Nominace Nahlásit |
Fascinuje mě dnes míra piva, jaká je se v hospodách čepuje do tzv. ,,buclákú" – sklenic tvaru soudku s uchem. Piva je v nich do poloviny a zbytek je pěna a už to nesou na stůl. Rysku jsem na bucláku nenašel. Na první pohled mi to příjde jako šizení. Dokonce i v reklamě v tv, kde češka učí hospodské v zahraničí čepovat pivo, jsou načepované bucláky poloviční 🤷
Drap | 1679 | |
annas | 1349 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 914 | |
iceT | 625 | |
da ny | 584 | |
zjentek | 563 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |