Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 11.prosinec 12:33

Správná míra nápojů, spec. pivo?

Jídlo a vaření – Restaurace

Marně hledám na netu nějakou oficiální definici, jak má být správně natočeno pivo. Našel jsem toto: http://ekonomi­ka.idnes.cz/dve-petiny-hospod-sidi-nenatoci-spravnou-miru-ukazal-test-pn7-/ekonomika.as­px?c=A100817_190500_e­konomika_vel, kde se píše:
Co je správná míra
SOS a Česká obchodní inspekce vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.
Vím, že je to taky závislé na tom, jestli se jedná o cejchované sklo, u necejchovaného je nějaká tolerance. Nemá to někde přesně popsána ČOI? Díky za tipy.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 11.prosinec 13:21

Správná míra nápojů, spec. pivo?

Jídlo a vaření – Restaurace

Marně hledám na netu nějakou oficiální definici, jak má být správně natočeno pivo. Našel jsem toto: http://ekonomi­ka.idnes.cz/dve-petiny-hospod-sidi-nenatoci-spravnou-miru-ukazal-test-pn7-/ekonomika.as­px?c=A100817_190500_e­konomika_vel, kde se píše:
Co je správná míra
SOS a Česká obchodní inspekce vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.
Vím, že je to taky závislé na tom, jestli se jedná o cejchované sklo, u necejchovaného je nějaká tolerance. Nemá to někde přesně popsána ČOI? Díky za tipy.
Doplňuji:
Jsem to zformuloval asi blbě. Jde mi o to, že hledám odkaz na stránky nějaké oficiální autority (patrně tedy pouze a jen ČOI), kde je popsáno, jak má být správně natočeno pivo. Záporná tolerance jistě neexistuje (i když si to spousta lidí myslí), jenže spec. u piva je vcelku problém, neboť pění a tzv. dochází, říct, kdy už je to ok a kdy ještě ne. Asi podle zákona stačí, aby po totálním opadnutí pěny bylo v půllitru přesně půl litr piva, na druhou stranu přeci nebudu čekat, až to pivo budu mít úplně bez pěny, abych si ověřil, jestli jsem nebyl ošizen. Někde jsem slyšel, že už při servírování by měla být hladina nad rysku, ale to je asi jen doporučení, nikoli nařízení?!
Co se necejchovaného skla týče, tak kdysi jsem o tom viděl nějaký pořad (asi Černé ovce), kde bylo řečeno, že při použití necejchovaného skla je tolerance (tuším) 5 %. Funguje to tak, že když ti přinesou nápoj, např. víno 2 deci ve skleničce bez rysky, tak se můžou seknou max. o daná procenta do mínusu (tedy 1,9 deci minimum). Alespoň tohle tam tvrdili, jestli se to nějak změnilo, netuším.