Avatar uživatele
Bronzový

Obsahují dnes prodávané řepk. oleje olej, který je částečně hydrogenovaný?

obsahují dnes prodávané řepk. oleje olej, který je částečně hydrogenovaný? a nebo jsou pouze plně hydrogenované a nebo nejsou vůbec?
Doplňuji:
napsala mi paní z asi nejznámější české firmy, která tento druh jedlého oleje vyrábí a píše: "Ne neprovádí.
(Hydrogenace se používá pro výrobu ztužených tuků z olejů)."

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jde o potravinářskou přísadu
"Hydrogenované rostlinné oleje je obecný název rostlinných olejů, které byly převedeny do tuhého nebo polotuhého stavu hydrogenací."

http://www.eufic.org/…
--
Nejsem odborník, ale brala bych to tak, že jde o oleje, z nichž např. firma Unilever vyrábí Heru, Ramu, Algidu atd.
http://www.unilever.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

všetky rastlinné oleje sú "od prírody" čiastočne hydrogenované.
priemyselnou hydrogenovanizáciou ("prebublávaním" vodíka) sa vyrábajú z týchto olejov stužené tuky (napr. margaríny).

takže na nepresnú otázku presná odpoveď:
čiastočne hydrogenované oleje vznikajú už pri ich výrobe, v podstate "nečiastočne" hydrogenované rastlinné tuky neexistujú.
ale ďalej (priemyselne) hydrogenované už nie sú ("ztuhli" by). [sú, ale tie sa používajú ako plnidlá v potravinárskej výrobe a k malospotrebiteľovi sa v podstate v čistej forme ani nedostanú]

;-Q


Avatar uživatele
Bronzový

Těžko říci ;) jak je to s E 441.
Hrozí asi menší riziko, než u běžně hydrogenovaného sójového, slunečnicového, kokosového, palmového aj. oleje.
Většina olejů kupovaných v obchodech bude patrně alespoň částečně hydrogenovaných :(, zvláště těch levných.
Více bych se bála tzv. pomazánkových másel a všech těch umělých mazacích margarínů a "másel" ve vaničkách.
Trans tuky jsou zejména v cereálních tyčinkách (palmový a sojový olej), brambůrkách, sušenkách, salátových zálivkách, fast food atd.
Použití olejů za studena lisovaných je tedy zdravější, bezpečnější.

Doplňuji:
Pro Emefej:
http://www.chemos.cz/…
želatina = >
" V zahraničí má někdy přiřazené i E - číslo E441. U nás je E 441 ale hydrogenovaný řepkový olej."
http://www.rodina.cz/…


Avatar uživatele
Stříbrný

Už jsi se na to ptal v souvislosti s olivovým olejem http://www.odpovedi.cz/…. Hydrogenací se z oleje vyrobí ztužený rostlinný tuk. Soudím, že řepkové oleje hydrogenovány nejsou, asi by se špatně vylévaly z lahve.

Hydrogenace se provádí vodíkem za zvýšeného tlaku, dochází při ní k nasycovnání vazeb. S E-441 (želatina) to nemá nic společného.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.