Avatar uživatele
Zlatý

Rajčata - je to možné?

Hypermarketové rajče

Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace.
Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají.
Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění # obohaceny mýdlem.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj - a to nám dávají bez ostychu.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce ... ať žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " ....... brrrrrrrr .......

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

No a proto rajčata v zimě nekupuji a v létě si sakra vybírám,,:-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Hele,a to se dělá i těm cherry rajčatům?Protože jiné nekupuju,v zimě jen občas.Ty normální velký rajčata se totiž nehodí jíst ani zadkem,jak jsou hnusný,blé...ty malý občas jako rajče chutnají.


Avatar uživatele
Zlatý

Ano je to možné, protože kdyby se sklízela zelenina a ovoce v plné zralosti, tak bychom dostali v obchodech asi pěkně "břečky"n,než by to k nám dorazilo.

Když jsem před léty prvně v cizině ochutnala jak dobré je rajče, paprika, citron, pomeranč, mandarinka, meloun a další, které bylo prohřáté jižním sluníčkem sklizené v plné zralosti .Žasla jsem nad tou chutí, to prostě se nedá srovnat se zeleninou a ovocem koupeným u nás.

Neříká se nadarmo -jezme jen to vyrostlo u nás a co jsme si sami vypěstovali- jen tak si pochutnáme.


Avatar uživatele
Bronzový

To se přeci neděje pouze s rajčaty.Takových a jim podomných dozrávacích postupů je několik např: banány/ty se trhají totálně zelené a pok se např.z Columbie vozí přes oceán lodí.mirlin


Avatar uživatele
Zlatý

Jak je vidět, možné je vše. Já nejvíc kupuji v létě slovenská rajčata. Jinak v zimě minimálně - tvrdá slupka, samá voda, bez chuti.


Avatar uživatele

A do jablka se zakousnete,kdyz uz uzralo po 7 letech v dusiku.Je to se vsim-vsechno spatne.
Doplňuji:
Doplnim,i ja videla jak se priveze zbozi zpatky z obchodu,a jen se to prehodilo na linku a ze stareho datumu se vytiskl novy!Take masokonbinat.


Avatar uživatele
Zlatý

Je to síla, co vše sníme.
I když já ta velká rajčata nekupuju. A stejné to je s paprikama apod.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>
Jen jsem chtěla podotknout, že rajčata a banány jsou jediné plodiny, které dozrávají odděleně od mateční rostliny. Takže jim to nevadí, že jsou utržené nedozrálé.
Ovšem to ostatní, to mi už vadí :-(.


Avatar uživatele

Přátelé,buďme šťastni,že nevíme!,jaké sajrajty,vydávané za super,jsme donuceni konzumovat.
Byl jsem svědkem,jak do Písnice(masokombinát)přivezli párky v igelitu s prošlou záruční dobou.Je to už dlouho,dnes se párky,balené do igelitu snad nedělají.
Celá várka šla do do drtiče,najemňoučko to rozšmelcovali (i s tím PVC) a celý ten sajrajt přidali do nových,voňavoučkých párečků.
A jak jsme si šmakovali.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.