Avatar uživatele
Pokročilý

Máte někdo zkušennosti se sušením ovoce bez sušičky?Jak se správně postupuje aby sušení proběhlo úspěšně?

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Babička to dělávala na starých kamnech buď nahoře, bokem plotny a nebo v troubě. Vím, že to vždy trvalo dlouho, muselo se sušit opatrně, pomalu. Přesněji si to nepamatuji, proto jsem prohlídnul net:
"Sušení v troubě
Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Většinu druhů ovoce začínáme sušit při nízkých teplotách (asi při 20 - 30° C), když se část vody z ovoce odpaří, teplotu zvýšíme na 50 - 70° C, v závěru sušení teplotu opět snížíme. Teplota nad 85° C ničí nejen vitamíny, ale také barvu a vůni ovoce."
http://clanky.vareni.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Potřebuješ zdroj tepla na sušení. Sušička je opravdu nejlepší . Jinak se sušívalo dříve na drátěných lískách a stojanek u kamen, lze využít i radiátor. Problémem je , že až dozrává většina ovocetak sluníčka je málo. Proto se stavěly sušárny na ovoce, které se vytápěly.


Avatar uživatele
Zlatý

Nad kamna na chalupě jsem naskládala nad sebe dřevěné rámečky potažené pletivem a nich jsem ovoce sušila, ale já tam mám vhodné místo. Soused zabudoval kamna do zděného prostoru a s dřevěnou nadstavbou a tam ty rámečky vkládal na lišty. Už jsem ale sušila křížaly i na slunci.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.