Avatar uživatele
Bronzový

Jíška vs. zásmažka

Je nějaký rozdíl mezi jíškou a zásmažkou?
Doplňuji:
ocko: Tohle Vás od polotovarů odradí http://old.stream.cz/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jíška se od zásmažky (zápražky) lišila způsobem přípravy.

jíška, jíškový. Stč. júška ‘omáčka’ od
júcha ‘polévka, omáčka, šťáva’.
---
zásmažka - je odvozená od smažit, smahnout, pražit.

Dnes se uvádí významy: Záleží na oblasti, kde se pojmy užívají.

zásmažka: zahřátá směs mouky a tuku používaná jako základ omáček, polévek ap.
jíška:: opražená mouka s tukem používaná jako základ omáček, polévek ap..

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Obě slova mají stejný význam, dříve se ještě používalo "zápražka".


Avatar uživatele
Registrovaný

Rozdíl je ten, že mají jiný název.
Ale jinak jsou stejné.


Avatar uživatele
Pokročilý

Oboje je označení pro jednu a tu samou věc... Výraz zásmažka používala starší generace :)


Avatar uživatele

Je to sice pojem pro stejnou surovinu k vaření, ale já to mám pro sebe rozděleno tak, že někdy používám zásmažku (tu si připravuji sama a vím, že se opravdu smažila) nebo použiji polotovar "světlou" nebo "tmavou jíšku". Tam mi ty granulky moc připravené na tuku nepřipadají, takže je beru jako jíšku.
Doplňuji:
Neodradí. Vím, že to existuje, ale poctivě doma smažím. Jsem zvyklá na vlastní "produkci".


Avatar uživatele
Bronzový

zápražka je BEZ tuku,jen mouka,jíška je s nějakým tukem,máslem


Avatar uživatele
Registrovaný

Jíška a zásmažka je to samé. Zásmažka je jen lidový název.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.