Avatar uživatele
Zlatý

Jakou vodou (vývarem) se má podlévat maso při vaření nebo pečení? Horkou nebo studenou? A proč?

Já podlévám teda horkou,ale profesionální kuchaři říkají studenou.
A jak to děláte vy?

Včera jsem dělala kančí guláš a přečetla si to tady - viz komentáře k receptu dole -
http://www.toprecepty.cz/…
Ale když podlévám pivem nebo vínem,tak to samozřejmě neohřívám!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Také podlévám horkou tekutinou. V různých receptech, které jsem kdysi sbírala, je uvedené, že chuť pečeného masa tvoří zahřáté bílkoviny na povrchu masa.. Ochlazením by změnily chuť.

Takže k podlévání přírodní šťávy má být tekutina horká a k podlévání zahuštěné šťávy studená.

Moje sousedka je profesionálnoí kuchařka, prý velmi dobrá, podléhá horkým vývarem. Jak to dělaj jiní, nevím.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Při vaření maso nepodlívám, v hrnci mám vody dost, ale pokud se vyvaří, tak podlívám horkou, aby se polívka nezkalila. Při pečení je mi jedno, jakou vodou podleju.


Avatar uživatele
Zlatý

Vždycky musíš dát syrové maso do studené vody, ale pokud jen vodu
/vývar doplňuješ, pak pokud možno té teploty, kterou má (tzn. do vroucí dušené směsi nelej studenou vodu)...
Ani profesionální kuchaři to nedělají jinak (ledaže by potřebovali pokrm vychladit)...
;-)


Avatar uživatele
Zlatý

Jakou mám po ruce, ale převážně horkou.
=============================

Jugare, vlažná voda má teplotu lidského těla, tedy +- 37°C


Avatar uživatele

podlévat vychladlým vývarem.

gecco, jak to myslíš vkládat syrové maso do studené vody? to jen v případě, že z něj chci vytáhnout vše pro vývar. jinak se maso před dušením opeče, aby se zatáhlo, na výpeku se eventuálně orestuje základ a pak se vloží opečené maso (důvod je jasný, šťavnatost masa).

jinak znám borce co používají k vepřovému masu hovězí vývar, nebo dokonce drůbeží :-D


Avatar uživatele

Podlévám vlažnou!!!
Když dělámj guláš pro 30 lidí venku v přírodě,podlévám z kanystru vodou,která má okolní teplotu a nikdy jsem neměl problém.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

hanny 2

boreczech - a můžeš vysvětlit,prosím,proč? Jsi profes.kuchař? Děkuji.

Avatar uživatele
Bronzový

ptáč

možná že kvůli hnědé pěně, která se vytváří ve vývaru a musí se lžičkou odstraňovat, aby se nezakalil? Třeba sem ještě hodí hlášku proč...

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.