Avatar uživatele

Jakou mate " svoji nejlepsi " specialitu , jidlo ... , ze kdyz zvete hosty chteji porad jen to same "jako minule"?-iv-

Doplňuji:
P.S. Baghiro , kulicky delate podle " oka " , nebo mate recept ? Sem s nim. :-) Diky. Syn tam jezdi z Plzne s pritelkyni jen kvuli tem Svedskym kulickam. ! Je Plzenak.! :-) -iv-

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Hosty máme obvykle na vánoce, a to po mě chtějí bůhvíproč pokaždé smaženého kapra se salátem :)

Tak jo, děti po mně často žadoní na večeři špenátové šneky. Ale to je taková trivka, že nazvat to "specialitou" bych se neodvážil. U návštěvy příbuzných jsem měl opakovaný úspěch se švédskými masovými kuličkami ve smetanové omáčce s brambory, jak je dělají v restauraci v IKEA (prý je dělám ještě líp :)))
Doplňuji:
-iv-: recept je v diskuzi

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

-iv-,u nás je to klasika.Buď svíčková,nebo minutkový guláš.Žádná zvláštní specialitka není.


Avatar uživatele
Bronzový

no, je to spíše dezert který se po mně vždy žádá, medovník -marlenka, tiramisu ale hlavně brownies.


Avatar uživatele
Zlatý

U nás jsou to bábovky - mám jednoduchý recept od kamarádky, je to vlastně hrnková klasika - ale přidávám do těsta citrónovou šťávu a rum (každé do jedné půlky těsta) a opravdu k nám jezdí známí i rodina na "čaj a bábovku".


Avatar uživatele
Zlatý

Je to sice obyč, ale palačinky se špenátem :-).
------------------
Masové kuličky - SUPER. Díky
------------------
A co recept na to domácí Cinzano? může být?


Avatar uživatele
Zlatý

Mamka vždycky zabodovala s kynutými koláči s mrkvovou náplní. Já jsem na vaření kopyto, takže sama jsem se tuhle mňamku ještě neodvážila zkusit upéct, ale chystám se. Jednou :D Fakt jsou moc dobrý - klasický kynutý těsto jako na koláče tvarohový, jen místo tvarohové náplně se tam dá náplň z dušené mrkve. Jak na sladkostech moc neujíždím, tady většinou neodolám a jeden sblajznu :)
Jinak co si tak ještě vzpomínám, nikdy nezklamala hrášková polévka s drobením a taky domácí "cinzano". Polívečka je jednoduchá, v pohodě ji zvládám i já :)) - a taky relativně nenáročná na čas.
To Cinzano je potřeba dělat několik týdnů dopředu, ale výsledek docela stojí za to - od vermutu z obchodu skoro k nerozeznání, rozdíl v ceně: výrazný :)
Doplňuji:
I Cinzano je v diskuzi ;)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

barnajka

Cinzano

3,5 litru vody převaříme s 1,5 kg cukru. Necháme vychladnout a pak nalijeme do 5 litrové lahve (od okurek).
Přidáme 1 citron nakrájený na kostky, 8dkg kvasnic, čtvrt kávové lžičky tymiánu, 4 zrnka nového koření, čtvrt čajové lžičky muškátového květu, čtvrt čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a 0,5 kg propláchnuté rýže (my vždycky dělali z dlouhozrnné).
Láhev zaděláme alobalem nebo potravinovou folií, zavážeme a postavíme na teplé místo. V klidu necháme zhruba jeden měsíc kvasit, pak scedíme, přelijeme do menších lahví a necháme ještě několik týdnů "čistit". Až se kal usadí na dně, je hotovo :)

U nás se tohle Cinzano dělává vždycky před Vánoci a vždycky z dvojité i trojité dávky. Na můj vkus je teda příliš sladký, ale to je i ten vermut z obchodu. Komu vermut chutná, toto je jeho dost věrná, ale citelně lacinější alternativa :)

Avatar uživatele

anonym

Barnajko , ja jsem opravdu blbka - ta ryze ma byt varena ? :-) Snad uz to nikdo , krome nas dvou cist nebude. :-) Diky. -iv-

Avatar uživatele
Zlatý

barnajka

Nic si z toho nedělej - kdybych ten recept neznala z domova a vyčetla ho někde v kuchařce, taky bych byla schopna nasypat tam rýži vařenou :)) Ale ne, patří tam syrová :) Pořádně ji pod tekoucí vodou propláchni - proplachuj ideálně tak dlouho, dokud nepoteče čistá voda. Není potřeba žádná luxusní rýže, stačí opravdu obyčejná dlouhozrnná ze supermarketu. Ty kvasnice pak do lahve rozdrob na menší kousky, ale ne zase na úplný šrot :) Citron stačí úplně bohatě na kostičky cca 2x2cm.
Všechny ingredience dej do lahve, zlehounka zamíchej a pak nech všechno cca 1 měsíc "pracovat" - v klidu, bez míchání a ideálně bez jakékoliv manipulace.
Asi bych měla varovat, že ze začátku to může vypadat děsivě - jak začnou kvasnice působit, z lahve se bude ozývat hlasitý šumění..to je ale úplně normální a lahev explodovat nemůže!!! (jak jsem se vždycky bála já :))

Avatar uživatele

anonym

Ok. :-) Muzu dat tu na lahev na pudu ? A v kterem mesici je to nejlepsi delat , aby to bylo na Vanoce ? Dik. -iv-

Avatar uživatele
Zlatý

barnajka

S tou půdou já nevím...jedině snad jako řešení pro případ nouze, kdybys nenašla vhodnější místo :) Lahev by měla být na světle - ne na sluníčku, samozřejmě. Ale aspoň troška toho denního světla aby tam byla. My to vždycky šoupli do obýváku nahoru na skříň :)) Tam to nikomu nepřekáželo, světla tam bylo tak akorát a nikdy se žádná katastrofa nestala. Ono to sice bublá a šumí a člověk má divný pocit, že to každou chvilku bouchne, ale nesmíš se nechat zastrašit :))

K tomu termínu - jestli bys chtěla už na Štědrý den popíjet, namíchej to začátkem listopadu maximálně. Když to uděláš třeba už v půlce října, na škodu to nijak nebude - spíš naopak. Tu dobu kvašení (1 měsíc) je ideální jakžtakž dodržet, ale čím delší dobu pak necháš scezenou tekutinu "čistit", tím líp: čím delší doba čištění, tím víc kalu se na dně usadí a tím čistější a taky uleženější cinzano bude.
Rozhodně ale není potřeba nic počítat přesně na dny - ani tu dobu kvašení. Když to necháš 5 týdnů, vůbec nic se neděje. Spíš jde o to, aby to nebylo míň jak ten měsíc - měsíc (cca 4 týdny) je minimum.

Avatar uživatele

anonym

Diiiky. -iv-

Avatar uživatele

anonym

Terry , ano ! Sup sem s tim take. :-) -iv-

Avatar uživatele
Zlatý

baghira

IKEA Köttbullar

půl kila mletého masa (hov + vepř)
sůl, pepř, střední cibule nadrobno
2 lžičky solamylu, hrst strouhanky (v originálu je z tmavého chleba)
3 malé vařené strouhané brambory
2 žloutky nebo 1 celé vejce, 150 ml šlehačky
Všecko se to zpracuje a z toho se udělají koule průměr 26 mm :) a naskládají na plech. Pečeš 200°C dvacet minut, pak pootáčíš a pečeš dalších 20 minut.

Koule vyber, prozatím odlož, a jde se na omáčku: šťáva slitá z plechu po pečení, čtvrt litru šlehačky, asi tak dvě lžičky solamylu, troška vývaru (masox) podle potřeby. Tyčákem rozšlehám na hladkou omáčku. Lžíce hořčice, případně trocha sardelové pasty tomu dají šmrnc. Lehce povařím, jen tak aby to ten škrob zahustil. Přidám upečené koule, a pokud to zatím vychladlo, tak ještě prohřeju. Brambory a kypanec brusinkového džemu.

Prostírání v kombinaci tmavě modré a žluté, a z přehrávače si pustit:

Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,
du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna,
din sol, din himmel, dina ängder gröna...
http://www.sweden.se/…

Avatar uživatele

anonym

Tomu prvnimu nerozumim , tomu druhemu ano. !
:-)) Bezva ! Diky. Na me to je ale nejak slozite , preposilam synovo pritelkyni. :-)
-iv-

Avatar uživatele
Zlatý

baghira

Tohle že je složité? Jejda!

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

safra........ to bych mohla udělat - díky

 

Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Aktuality a zábava

Zlatý Drap 4392
Zlatý hanulka11 2790
Zlatý led 2475
Zlatý briketka10 2268
Zlatý annas 1828
Zlatý quentos 1547
Zlatý tom004 1522
Zlatý iceT 1520
Zlatý dědapetr 1472
Zlatý mosoj 1426

Zobrazit celkový žebříček

Kategorie otázek

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.