Avatar uživatele
Bronzový

Jaká ředkev je nejtrvanlivější?

Až přijde jaro, tak mám v úmyslu u nás na zahradě pro maličkou zasýt ředkve. Slyšela jsem, že jsou skvělé pro svůj obsah vitamínu C a jako léčba nebo prevence nachlazení. Budu jí z toho dělat s mrkví salátky. Nevíte, jaká odrůda ředkví je nejtrvanlivější? Aby mi vydržely ve sklepě v písku celou zimu...

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Pták Loskuták radí: Odrůdy ředkví
Obecně nejznámější jsou díky nabídce obchodů podlouhlé bílé ředkve (tzv. japonské, odrůdy typu DAIKON). Česká odrůda tohoto typu JAPANA je dlouhá, válcovitá, dorůstá až do 40 cm. Dá se velmi dobře skladovat po celou zimu. Nehoubovatí, jemná dužnina má lahodnou chuť a je šťavnatá. O něco kratší, ale opravdu lahodná je ředkev JAROLA F1, bílá s nazelenalým krčkem. Je určená k okamžitému konzumu, nepotřebuje speciální úpravu. Dá se pěstovat celoročně, již od jara, nevybíhá.
Černá ředkev
Zvláštní postavení má černá ředkev. Je to typická zimní ředkev, určená ke skladování. Bulvy odrůdy KULATÁ ČERNÁ jsou kulovité, široké 5–9 cm. Název nese po lehce korkovitém temném povrchu. Ten však ukrývá bílou kompaktní dužninu, která je po rozříznutí až hvězdicovitě mramorovaná. Má výraznou chuť. Používá se jako zelenina: strouhaná do salátů, na lisování šťávy, ale také jako spolehlivý léčivý prostředek proti kašli.
Novinky, zajímavosti
Novinkou je velká kulatá ředkev PANTER. Má bulvy velké 6–10 cm s jemným kořenem. Povrch je černý, dužnina bílá, mramorovaná. Výborně se skladuje, vysévá se od poloviny července. Další novinka nastupujícího roku je podzimní asijská ředkev RED MEAT s bílým okrajem a nepřehlédnutelně rubínově vybarveným středem. Jemná dužnina má výraznou, ale lahodnou chuť. Výborně se hodí i jako obloha.
Zpracování ředkví
Šťáva černých, případně i dalších ředkví, se nechává v chladnu ustát, ztrácí pak prvotní palčivou chuť (při teplotě 2–8 °C, cca 12 hod.). Pomůže také zakápnutí citronem. Používá se nejen na kašel a nachlazení, ale také při žlučníkových a žaludečních onemocněních. Ideální je v syrovém stavu, dá se i tepelně upravovat, získává pak specifickou chuť. Nejjednodušší příprava – nastrouhat a posolit nebo pokapat citronem. Dále do salátů společně s mrkví, jablkem, zelím, přidává se do oblíbené tvarohové pomazánky. Z ředkve se také připravuje polévka, smaženky nebo se dusí (zkuste například s rajčaty, kmínem, hotové posypte sýrem a vejcem natvrdo, případně přidejte kysanou smetanu).

Další informace na:

Zdroj: http://loskutak.nova.cz/clanek /uzitkova/redkve.html

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Pokud vím,tak je to černá ředkev a má i nejvíce pozitivních účinků.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Bydlení a zahrada

Zlatý Drap 925
Zlatý mosoj 860
Zlatý hanulka11 500
Zlatý gecco 416
Stříbrný cukrar 295
Stříbrný elektrikář 247
Zlatý venkovan 237
Stříbrný honza19hk 235
Zlatý Hlada 233
Zlatý marci1 223

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.